Kenyér házilag…..új szerelem

Olyan jó érzéssel tölt el, hogy ez a 3. hét kis háztartásunk életében, hogy nem veszünk pék árut boltban, pékségben, multiban és a többi helyekről…..
Mert, hogy Apukám és Anyukám már vagy 3-4 éve maguk sütik a kenyerüket. Akkor én miért ne??

Ez a “süsd magad a kenyeret”  dolog is olyan régi vágy nálam, és sokat  is kísérleteztem  vele több- kevesebb sikerrel , DE most megérettem rá , mármint megtaláltam az “igazit”.

Megosztom veletek a receptjét:

22,5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 22,5 dkg fehér liszt, 7 g szárított élesztő, 1,5-2 teáskanál só, 300 ml langyos víz, 1 icipici nyomásnyi vagy kanálnyi méz, fél teáskanál cukor , aki szereti a magvakat én 10 dkg-os “saláta keverék” néven kapható kis csomagot is hozzákeverek. Ebben van tökmag, fenyő mag, napraforgó mag is.

A száraz hozzávalókat beleöntöm egy tálba és elkeverem a kezemmel. A közepébe kis fészket formázok és a folyékony dolgokat  :először a mézet és fokozatosan a vizet hozzáöntöm és eldolgozom alaposan.

Amiben keleszteni és sütni fogom a kenyeret ( hosszúkás jénai tál ) annak az alját és oldalát kikenem növényi olajjal ( én olívával de megfelel a napraforgó olaj is természetesen ). Továbbá egy akkora folpack átlátszó fóliát is megolajozok amibe belefér a tészta. Lisztezett kézzel átrakom a tésztát a fóliára, befedem vele és a hajtogatott részével lefelé beleteszem az olajozott tálba a kis csomagot. Azért lefelé mert kelesztés után könnyen lehúzható majd a folpack.

Keleget, növöget…

1 órára meleg helyre teszem kelni. Vicces helyeken történt már meg ez nálam : az autó tetején , a sziklakertben, és az autó ülésén is…….jól van na, kísérletezgettem:-))))
Ez idő alatt duplájára dagad a tészta, lehúzom róla a nylont és marad a tálban.
200 fokra előmelegítem a sütőt, légkeverésen.
A tészta tetejét bevagdosom x formákban , megkenem tejjel és rászórok a tetejére egy kis pelyvát ami az átszitált lisztből maradt valamint egy kevéske magot is szórok rá.

200 fokra előmelegítem a sütőt, légkeverésen és középre betolom a tálat.

30-40 perc alatt gyönyörűen megsül, átsül a belseje is. Az utolsó pár percben felül sütésre állítom a tűzhelyemet, hogy szép aranybarna színt kapjon a teteje. Rácson szoktam kihűteni és mondanom sem kell, hogy tömött sorban áll a családom, egy kis kóstolóért………

 

Olyan hamar elkészül, finom és a miénk!!! Szeretettel ajánlom kipróbálásra…. És akkor még ódákat zenghetnék arról, hogy milyen finom melegen camembert sajttal, olívával nassolni belőle !!!!!

Julie

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Névtelen Kati! Ez egy dagasztás nélküli kenyér, csak kelesztem. Bocsánat….Julie

  2. Kedves Kati, bocsánat, helyesbítem magam , mert félre érthető voltam ….elnézést .NEM DAGASZTOM CSAK KELESZTEM a tésztáját. Üdv:Julie

  3. akkor mégse dagasztod – a dagasztást mulasztod -, csak keleszted és kelesztéssel növeszted? előtte ömleszted? Majd a végén hámlasztással fogyasztod?bocs:DD egyébként a hatásotokra (legalább is a ti blogotok adta meg a végső lökést) végre én is megvalósítottam rég dédelgetett álmom, és indítottam egy blogot. Nézzetek be hozzám, várlak szeretettel!:)pitypalatty.blogspot.com

  4. Julie Julia says:

    Kriszta,köszi, hogy megosztottad velem a te tippjeid, ki fogom próbálni a te változatoddal is, hiszen hetente kétszer sütök kenyeret. így belefér:-)Üdv:Julie

  5. Kedves Julie Julia! Én is szoktam kenyeret sütni, még a télen találtam rá egy kenyérreceptre, amit kipróbáltam és nagyon fini, ráadásul könnyű is elkészíteni. Biztosan a Tiéd is nagyon fincsi lehet, szerintem ki is fogom próbálni. Azt írod, hogy a formát kiolajozod amibe sütöd a kenyeret….. Amit én csinálok, azt is jénaiban, vagy mázas cserépedényben is lehet csinálni, én az utóbbiban szoktam, de úgy, hogy nem kell kikenni semmivel, hanem amikor a sütőt bekapcsolod akkor beleteszed az edényt is, hogy jól átforrósodjon, és amikor megkelt a tészta akkor kivenni és a forró edénybe gyorsan beletenni, be a tűzhelybe és lehet sütni a megadott ideig. Ja és ami előtt becsukom a tűzhely ajtaját egy kevés vizet löttyintek alulra. (az enyém légkeveréses villanytűzhely) Szóval ezt csak azért osztottam meg Veled, mert szerintem ezt a kenyeret is lehet igy sütni, és akkor nem kell kenegetni olajjal.

  6. Kedves Dóri!Igen, 60 percet kelesztem azaz 1 órát:-)))

  7. Chlim Design says:

    És ezekkel a hozzávalókkal mekkora lesz a kenyér? Fél kiló?

  8. Nem 60 perc kelesztést akartál írni? 🙂 Néhány perc alatt összegyúrod a hozzávalókat és aztán hagyod egy órát kelni, ugye?

  9. Chlim Design says:

    Nagyon jól néz ki! Ezekből a hozzávalókból így mekkora kenyér lesz? Fél kilós?

  10. Anonymous says:

    Ez gyönyörű! Kell dagasztani? Vagy ez dagasztás nélküli változat? (ha csak pár perc összedolgozást igényel, akkor már dagasztás nélkülinek hívják)Kati


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!