A házi karamell csodája…

Én nagyon bírom az ilyen réteges desszerteket. Azt hinné az ember, hogy semmi különös nincs benne, de nagyon jó dolgokat lehet kihozni különböző ízek egymásra pakolásából. Mellette szól még, hogy gyorsan összerakható, és nem igényel különösképpen nagy konyhatündéri képességeket az elkészítése. Ez a mennyiség 5 főre elég, nekem 5 db / 3 decis / pohár lett.

 

Ebben az esetben a karamell önteten van a hangsúly… Imádom!!! Bármilyen formában jöhet nálam a karamell. Öntet, krém, cukor, csoki, mindegy! És megtaláltam a tökéletes receptet végre, úgyhogy barátságunknak most már semmi nem szabhat határokat!
Szóval a házi karamell öntet:
Hozzávalók:
10 dkg kristálycukor
5  dkg vaj
1  dl tejszín
A cukrot feltettem egy edényben a tűzhelyre, és folytonos kavargatás mellett megolvasztottam. Először kicsit túllőttem a célon, mert nem akartam édes szirupot, ezért olvadás után még több percig főztem, de picit oda is égett, és keserű lett. Tehát ne várjatok soksok percet, mikor már szép aranybarna, mehet bele a vaj, és a tejszín. / Picit lehúzom a tűzről, úgy rakom bele lassan a vajat és a tejszínt, majd mehet vissza a tűzre. Nem kell megijedni, mikor a tejszínt hozzátéve a karamell mégis összeugrik. A főzésnél újra felolvad / Így együtt még forraltam kb 2-3 percig, és készen is van!
Hagytam kihűlni, és közben sűrűsödik, kissé ragacsossá válik. Hmmmm…
Eközben-utána-előtte lehet készíteni a vanília pudingot. Ha éppen nincs rá idő, lehet tasakos is, de én csináltam egy  tojásos pudingot.
Hozzávalók:
80 g cukor
30 g kukorica keményítő
600 ml tej
2 tojássárgája
1 evőkanál vaj
A cukrot összekevertem a keményítővel, és felöntöttem a tejjel. Melegítettem pár percig, majd hozzáöntöttem a tojássárgáját, és kevergetés mellett felforraltam, sűrítettem. Levettem a tűzről, és hozzákevertem 1 ek vajat. / kb 2-3 dkg /
Mikor a puding is kihűlt, jöhet a rétegezés. Alulra győri édes /1 zacskó mézes/ kekszet tettem, amit összetörtem, kevés karamellel és pár kanál tejjel elkevertem. Erre puding jött, majd szeletelt banán. / 4 db banán kellett összesen az 5 pohárhoz / Rá karamell öntet, és kevés keksz. Így valahogy:

Ezután tejszínhab réteg, / másfél dl tejszín kell összesen, ezt nem cukroztam, csak felvertem / majd újra puding, karamell, tejszínhab, babán, keksz. 2 órára hűtőbe tettem. Hát, fincsi nagyon. Nem is kampányolok többet mellette, próbáljátok ki!

 

Boldogságos sütést!
Julia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Falusi Libák says: (előzmény @Melinda Sallai)

    Szia,
    Működik főző és habtejszínből is. A habtejszín természetesen nem a cukrozott flakonos csoda.:)

  2. Melinda Sallai says:

    lenne 1 kérdésem a karamellel kapcsolatban a tejszín az főzőnek vagy habtejszínnek kell lennie? és ha habtejszín akkor ugye nem a cukrozott Hu…a tejszínből kell készíteni?? köszönet a válaszért Melinda.

  3. Otilia says:

    Nagyon finom! A karamell receptért külön köszönet! Nem volt itthon vaj, de margarinnal is tökéletes lett.

  4. szindi says:

    elkészítettem,de a karamell nekem nem lett ilyen…az íze mennyei:))))köszi a receptúrát:)

  5. Anonymous says:

    Persze ebből nem hoztál át 🙂 de sütit meozni jó vagyok, mi????én is kérek szépen ha legközelebb megyek, mikor is mondjuk most hétvégén 🙂 ja nem maradok névtelen csak h tudd kinek kell csinálni:)) A Te kedvenc sógórnőd, aki szintén imádja a karamellt!!!

  6. Anonymous says:

    Ahhw*-* nagyon jól néz ki! Én is akarok egy ilyeet. Ha majd megyek akkor csinálsz nekem ilyet??? 🙂 By: Leányod legnagyobb unokatesója.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!