Mindent a fondantról

Nagyon sokan kérdeztétek, hogyan készítem a fondant bevonatot, és ígérgetem is egy ideje, hogy megmutatom. Szerettem volna egy mindent átfogó, részletesebb leírást adni nektek. Remélem sikerül, de ha ezeken felül marad valami kérdés írjatok, és segítek szívesen.
Az eredeti receptet kiskukta oldalán találtam, ezzel dolgozom én is.

A hozzávalók:
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin vagy vaj
2 ek méz
porcukor

Egy kis tálban elkeverem a zselatint és a vizet, majd berakom a mikróba kb 15 mp-re. Ezután hozzáadom a margarint/vajat és a mézet, majd újra vissza a mikróba kb 20-30 mp-re. Az a lényeg, hogy elolvadjon a margarin, és egynemű folyadékot kapjunk. Ne legyenek benne zselatin csomók, mert azok csúnyán meglátszanak a már kinyújtott masszán.

Egy nagyobb tálba átszitálok kb 300 g porcukrot  / az elején lusta voltam, nem szitáltam, de KELL szitálni, különben nem sima a massza / és ebbe beleöntöm a zselatinos folyadékot. Egy kanállal elkevergetem, ebben a stádiumban lehet színezni is. / Legjobb a színező zselé, de port is használok /
Innentől robotgéppel dolgozom tovább. Szitálok bele még porcukrot fokozatosan, közben kevergetem. Összesen kb 700 g porcukrot nyel el a massza, de ezt pontosan nem lehet meghatározni, mert azt vettem észre, hogy majdnem mindig más a mennyiség. Akkor jó, ha már sűrűbb, de még ragacsos egy picit.
Ilyen:
A tetejére porcukrot szórok, és folpackba szorosan becsomagolva min 6 órára hűtőbe teszem. Maradhat ott akár napokig is.
Mikor a hűtőből kiveszem, elkezdem átgyúrni. Ha kicsit keményebb, akkor vajas kézzel. Ha puhának érzem, gyúrok hozzá még porcukrot.
Innentől kukoricakeményítőt használok, azon nyújtom ki a masszát.
A tetejére is kell szórni egy keveset, és indulhat a nyújtás. Ha először nem tökéletes, vagy leragad, nem kell kétségbe esni, ilyenkor újra összegyúrom. Ne legyen túl vékony, az 5-6 mm-es vastagság a jó.
Ha szakad, vagy száraznak érzem, még egy pici vajat gyúrok hozzá mindig úgy, hogy a tenyeremen előzőleg szétkenem.
A tortára vékony rétegben vajkrémet kenek / vaj porcukorral elkeverve / ez tartja majd a bevonatot. Az fontos, hogy ne tejes, tejszínes rétegre tegyük, mert akkor kicsapódik a kész bevonaton, és az nem annyira szép. Vagy a nyújtófára tekerjük, vagy két kézzel alányúlva rakjuk rá a tortára. Én általában az utóbbit teszem, mert úgy jobban látom, merre-hova kell helyezni.
A tortán először a tetején simítom el a tenyeremmel / van erre való eszközöm is, de nem használom:) /
majd az oldalán kezdem el simítani. Ha jó vastagságúra sikerült nyújtani, szépen el lehet simítani az oldalát.
A vékony massza fodrozódik, az ilyet én visszaszedtem, és újra felraktam.
A felesleget az oldalán egy éles késsel vágom le.
Ha az alap megvan, lehet örülni, és jöhet a díszítés kedvetek szerint. Különféle kiszúrókkal lehet rá mintákat tenni, pici vízzel tudjátok a fondant rétegeket egymásra ragasztani. / Ehhez a folyamathoz egy vékony ecsetet használok /
A kész tortát pár óráig ne tegyétek hűtőbe, mert kicsapódhat nedvesség a felszínén. Ez kb 2-3 óra pihentetést jelent, utána mehet a hidegre.
Jó tortázást kívánok szeretettel,
Julia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Köszönöm ,hogy meg osztottad ,a fondant készítését!!Panníka Ha tesztek bele színtelen mandula aromát:Marcipánt kaptok,vagy Zöld színben is Marcipánt kaptok!!Az Alapot más színűre is csinálhatjátok még a Tortákhoz!! Szerintem nem édes!!!

  2. Heló,édesnek édes, de a tortán nagyon finom. Senki sem panaszkodott még.:)

  3. Anonymous says:

    Szia!Arra lennék kíváncsi, hogy a tiédnek milyen az íze? Én régebben készítettem már ilyet, jó volt vele dolgozni, de az íze ehetetlen, tömény édes. Anita

  4. Éva Erdős says:

    Hű, de jó ,hogy leírtad! Köszönöm szépen! 🙂

  5. heló, eddig a desszertmester nevű üzletben vásároltam a színezőt. Nemrég felfedeztem, hogy a DrOetker is gyárt zselés színezőt, ez van majdnem minden élelmiszerboltban már. Azt merem ajánlani.

  6. heló, étkezési zselatint használok, nem azt a kis zacsis fixet. Ez a fűzereknél van általában.Ha nem színezed, akkor szép fehér.

  7. Milyen zselét használsz? Nyugodtan írj márkát is, amit mersz ajánlani. Köszi.

  8. krealady says:

    Másik kérdés: ha nem színezem, szép fehér lesz?

  9. krealady says:

    Jajj, ez a legkönnyebben kivitelezhető fondan, amit eddig láttam, olvastam! Köszönöm! Az evőkanál zselatin az a sima kis zacsis, amit a boltokban lehet kapni? Valami zselatin fix, vagy mi a neve, ugye??? Istenem, évekkel ezelőtt akartam belefogni tortázásokba – több oka volt, hogy nem tettem. De ez most nagyon szimpi, szerintem alkalmazni fogom:)

  10. Ja, igen. Az eredeti receptben margarin van, de én mostanában vajjal csinálom. Át is írom. Margarin vagy vajra 🙂

  11. marlasinger says:

    Köszi, most már ki fogom próbálni,egy kérdésem lenne, miért margarin?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!