Madeleine a Francia csoda…

Kezdjük a lényeggel. Neve és a hozzávaló körítés elég “flancos”, pedig valójában egy rém egyszerű süteményről van szó, ami nagyon finom. Az alaprecept az otthon általában megtalálható hozzávalókból készül. Merem állítani, hogy elrontani sem nagyon lehet. (Rita barátnőm imádja, mikor ezt írom, és neki mégis sikerül…)

Valamikor régen olvastam Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című regényét. (Na jó, nem olvastam el mind a sokezer oldalt…) Viszont megmaradt bennem A rész, ahol az elbeszélő egy madeleine-t márt a teájába. Ígérem nem megyünk át szépirodalmi blogba, csak pár sort idézek: “Abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. ” Hát na igen…

 A sütőformát láttam már több hiper- és szupermarketben. Nem is egy komoly beruházás és tényleg megéri, mert pár perc alatt össze lehet dobni ezt a finom sütit. Két alapreceptet írok le, egyik jobb, mint a másik!!!

  1. Citromos madeleine Hozzávalók: /16-18 darabhoz/ 2 egész tojás csipet só 120 g porcukor 1 citrom reszelt héja 1 ek citromlé 100 g liszt 100 g olvasztott vaj A tojásokat nem választom szét, egyben kezdem el felverni robotgéppel. Hozzáadom a porcukrot, sót és pár percig verem, amíg keményebb és habosabb lesz. Majd mehet hozzá a citromlé, és a citromhéj. Innen fakanálra váltok, óvatosan beleforgatom a liszet, majd az olvasztott vajat. Van, aki ezt beteszi hűtőbe, én nem szoktam, rögtön betöltöm a formába. Szilikon alá nem kell zsiradék, ha más formád van, kend meg olvasztott vajjal picit. Nem töltöm teljesen tele a formát, hogy mozgatás közben ne folyjon ki, csak olyan majdnem tele. Előmelegített, 180-190 fokos sütőben 15-20 perc alatt sülnek meg. Szerintem akkor a legfinomabb, ha a széle már picit pirul-barnul. Így kívül ropogós, belül puha lesz…  

  2. Mandulás madeleine Hozzávalók: /16-18 darabhoz/ 2 egész tojás csipet só 100 g porcukor 100 g darált mandula 40 g liszt 100 g olvasztott vaj Én egészben veszem a mandulát a piacon, és ledarálom a porcukor felével. Az egész tojásokat pedig felverem robotgéppel a porcukor másik felével, valamint a sóval. Pár perc után hozzákeverem a darált mandulát. /Itt már fakanalat használok, mint a citromosnál./ Majd mehet hozzá óvatosan a liszt, végül az olvasztott vaj. Formába töltöm, előmelegített, 180-190 fokon sülnek 15-20 percig ezek is. Itt is a szélek barnulásáig sütöm. Még pár szót a tárolásról. Legfinomabb langyosan… Ha mégis maradna, jól zárható dobozban vagy alufóliába betekerve tanácsos tárolni, mert hajlamosak gyorsan kiszáradni.  

 

A szilikon formám

 

Jó sütést, Julia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Falusi Libák says: (előzmény @Zsóka Illés)

    Szia Zsóka,
    Remélem még visszatérsz ide, hogy elolvasd… Valami hiba lehetett, nálam ma jelent meg a hozzászólásod.
    Nekem tupper van, szilikonos. A gugliba beírod tuti találsz ilyesmit…

  2. Zsóka Illés says:

    Hát hogy őszinte legyek most nekem is egyből a Szállító 1, vagy 2. rész jutott eszembe, abban süt ilyen sütit a kínai lány Jason Statham-nek. Már akkor is nagyon tetszett, ki kell hogy próbáljam. Csak honnan tudok ilyen sütőformát beszerezni? 🙂

  3. Anonymous says:

    Gyönyörűek!Egy adagból hány db lett?Marika

  4. Azóta írta egy olvasó, hogy a Szállító című filmben is ezt sütötték, neki az ugrik be.

  5. Anonymous says:

    Tennél fel képet a sütőformáról is, hogy lássam, milyen az? nagyon köszönöm!

  6. djkaty says:

    Nekem is mindig Proust jut eszembe róla, emlékezetes az a rész a regényben. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!