Fürdő felújítás – járólap festés

Már nagyon aktuális volt a fürdő felújítása. Az elmúlt két évben a ház többi részét szedtük rendbe, így semmi kedvünk nem volt ismét valami nagy munkához. A csempe és a járólap egész jó állapotban volt, de utáltam a zöld színét! Nem tudom mikor tette le a ház előző gazdája, de hiába mentem át rajta még szódabikarbónás-ecetes fogkefével (!) is egyszer, nem tudtam tisztára mosni soha. Egy ideje elkezdtem utánanézni a csempe festésének. Járólap munkálatokat nem nagyon találtam sehol, majd Kata, a Kicsi Háztól kirakott egy bejegyzést erről. Az ő tapasztalatait is érdemes átolvasni.
Mivel vizes helyiséget terveztem átfesteni, gondoltam utánajárok én is a témának. Megkerestem több festékboltot, és kértem a kedves tanácsokat. Így ismerkedtem meg Andreával, aki a Piktorfesték Marketing managere. Tőlük nem sajnálom a reklámot, mert hihetetlen sokat segítettek nekem. Andrea körbetelefonálta a festék gyártókat, gyűjtötte a tapasztalatokat, hogy mit hogyan, mivel csináljak. Van sok üzletük országszerte, és webáruházuk is. Az anyagokat, amikre szükség van, be tudjátok szerezni tőlük.
És akkor jöjjön a munka!

 

IMG_8187blogra

Ez a végeredmény…

 

IMG_7751blogra

Innen indultunk

A fürdőnk 6.5 négyzetméter. /Mínusz a wc, mínusz egy nem nagy méretű sarokkád/ Erre a méretre szólnak az alapanyag mennyiségek, így ha esetleg terveztek ilyesmit, tudtok kalkulálni.
Elsőként domestossal jól áttisztítottam a felületet. Majd jött a festés. A járólapra Otex /Tikkurila gyártja/ alapozó került. Ez a szuper anyag megtapad a csempén és a fugán is.
Kis hengerrel, a sarkoknál ecsettel dolgoztam. Egész gyorsan lehet vele haladni, nem vészes. Először még nem fed jól, nem kell megijedni.

IMG_7765blog

Első alapozás után

 

IMG_7770blog

Második alapozás után

Ezután olyan festéket kellett találnunk, ami bírja a vizet, nem csúszik olyan nagyon, és szépen tűri a nagycsaládos igénybevételt.
Bíztam a nálam sokkal tapasztaltabb szakemberekben, így a megoldás a Renova kádefelújítós zománcfesték lett. Mindent tud, ami ebben az esetben nekünk kell. Ez egy kétkomponensű termék, ami annyit jelent, hogy össze kell önteni a kettőt, úgy alkalmazható. Itt található az egyik, itt a másik. Arra is oda kell figyelni, hogy összeöntés után rögtön fel kell kenni a felületre, /1/2- 1 órán belül/ mert utána elkezd besűrűsödni, és úgy már nem lehet szépen dolgozni vele. Éppen elég volt a fél literes kiszerelés. / Ára együtt 7200 Ft/
Nekünk kb 20 perc alatt megvolt a munka, ezt is hengerrel kentük fel a lealapozott járólapra.
48 órát jó hagyni száradni. Így a tuti, mert ha még nem száradt meg eléggé, bár már nem ragad, kis sérülések keletkezhetnek rajta.
A végeredmény gyönyörű lett! Csodaszép! Világos, tiszta, imádom!

IMG_8187blogra

Eddigi tapasztalatok:
1 hónapja kentük fel. Féltem, hogyan fogja viselni az igénybevételt. Mikor a mosógépet vittük be, akkor keletkezett rajra pár pici karcolás. /Persze mosógépet húzogatni nem tanácsos rajta, de én rosszabbra számítottam, azt hittem pakolásnál több sérülés születik, de jól bírta./ Ezeket a megmaradt Otexxel, kis ecset segítségével átkentem, és nem is lehet észrevenni. Amúgy semmi más sérülést, kopást nem látok eddig, pedig vizsgálhatom.:)
Szárazon egyáltalán nem csúszik, sőt, szerintem jobban tapad, mint az előző felület. Nedvesen kb annyira csúszik, mint egy átlagos járólap.
Fehér. Hát igen, itt az egyetlen bibi. Meglátszik rajta minden. DEE! Tiszta, gyönyörű, csodaszép! Nem bánom, naponta egyszer átporszívózom, így egész jól tartható a tisztasága. Persze a felmosás ennyi gyerek zuhanyzása-fürdése után mintha állandó lenne, így még mindig tiszta, és csillog!
Viszont itt a jó hír,a zománc színezhető, ha valaki nem kívánja a fehéret. Itt találtok erről sok infót.
Festékek ára összesen 10 ezer ft volt. Ez a mi 6.5 négyzetméteres fürdőnkre értendő ugyebár. Én úgy gondolom nagyon megérte, ez számomra nem is kérdés!!!
A fali csempét csak jól átsikáltam, nem kellett festeni. A fugák nagyon koszosak voltak, ami így a nagy fehérségben még jobban kiütközött. Kis ecsettel elkezdtem átkenni a fugát Otexxel. A felénél majd’ bediliztem, és akkor a kisujjam hegyét mártogattam a festékbe, azzal festettem tovább. Így tök gyorsan haladtam, a csempére kerülő festéket egy popsitörlővel rögtön letöröltem. / Ha ezt elolvassa egy festő, biztos gondolja magában, hogy tuti szőke…:)) /
Akárhogy is történt, a végeredmény nagyon szép lett!

Legközelebb írok a mosdószekrényről. Az is saját készítésű, erre sem költöttünk sokat, és nagyon szeretem!
Valamint tavasszal, vagy előbb még megírom további tapasztalatainkat a járólappal kapcsolatban, oké?
Még mindig van facebook oldalunk, itt tudtok csatlakozni.

Utólagos megjegyzés: ígértem, hogy írok tavasszal. Bár még csak február van, de fél év telt el a festés óta. Legfontosabb amit tapasztaltam, és így nem így csinálnám legközelebb, az a fehér szín. Nagyon gyorsan koszolódik. A fugahelyekre beül a kosz, így hetente át kell sikálnom alaposan, hogy szép maradjon. A felmosás ide nem elég sajnos. Sötétebb színt választanék, ha újra kezdeném, ezért valószínűleg tavasszal én is átfestem, szeretném szürkére. Persze írok majd erről, ha megtörténik. Amúgy az igénybevételt egész jól bírja. Vannak rajta karcok, amik egyszer csak ott teremnek, és nem tudom hogyan kerültek oda. Itt látszik az alatta lévő zöld lap. Ezek kb 3-4mm-es dolgok. Valószínűleg a mindennapi igénybevétel, ide-oda húzogatás miatt van. Ezek nem olyan zavaróak számomra, mint a fentebb említett fugák közötti kosz.

Tehát összefoglalva a tapasztalatokat: még így is sokkal-sokkal szebb, mint a csúnya zöld, ami volt. Ha jönnek hozzánk vendégek, megcsodálják, hogy ilyet is lehet festeni, nekik nagyon fel sem tűnik a karc, és társaik. Talán ez nem az a felület, amin még unokáink is járni fognak, de pár évig kitart szerintem. Én nem tántorodtam el, nekem továbbra is tetszik, ezért is fogom átfesteni sötétebbre.

Ha ezeken felül még van kérdés írjatok nyugodtan, ha tudok segítek. falusilibak@gmail.com

2015. 04 10-én állapotjelentés:

Durván másfél éve festettem le először a járólapot. Ennyi idő alatt már itt-ott jött fel néha nagyobb (3-4 cm-es) darabokban is a festés. Jellemzően a WC háta mögött. Gondolkodtam a dolgon, és arra jutottam, hogy talán ott lehetett a legkevésbé tisztítva még festés előtt a fürdőszoba. Tehát szerintem ami a legfontosabb, hogy festés előtt nagyon le kell tisztítani a felületet, én közvetlenül öntöttem rá a Domestost, és hagytam állni, majd súroltam, takarítottam.

Viszont máshol is jött fel festés kisebb darabokban, tehát összegezve: ez jó megoldás, ha gyorsan, nem sok pénzből akar változtatni az ember, de 1-2 évre szól. Most húsvétkor volt egy kis időm, gondoltam nagyon rosszat nem tehetek, átkentem 2x a maradék Otexel. Nagyon szép lett, kissé matt, jól néz ki. Az Otex egész gyorsan szárad, úgyhogy ezzel nem is vesződtem sokat. Előtte persze ezt is áttakarítottam, ahol feljött a festés, ott jobban átsúroltam, hogy jöjjön, aminek jönni kell. Most remélem 1 évig ismét szép marad. Nekem továbbra is tetszik, nem bántam meg, hogy ezt a megoldást választottam.

Testvéreméknél, ha emlékeztek, ugyanígy festettük a csempét a konyhában. Náluk tökéletesen működik azóta is, nem kopik, nem jött fel. Erről a munkáról bejegyzés itt.

Ha tetszett, talán ez is érdekelhet. A képre kattintva részletek:

1

Régi szekrény felújítása

Julia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Falusi Libák says: (előzmény @Pan)

  Szia Panka,
  Én színeztem már festékboltban kapható pasztával többször, bútorra használva. Szerintem e festékboltban tuti segítenek, hogy ebben az esetben milyen pasztát vásárolj hozzá. 🙂

 2. Pan says:

  Kedves Julia!

  Nagyon jo a blog, gratulalok hozza! 🙂
  En is tervezem a csempem lefesteset a furdoben, tobbek kozott toled is inspiralodva, es az lenne a kerdesem, hogy szerinted feher olajfesteket lehet hazilag szinezni vmilyen tintaval, vagy pasztaval? Mar megvettem a feher Trinat selyemfenyu zomancfesteket, de kozben egy szinatmenetes megoldas jutott eszembe… 🙂

  Nagyon koszonom elore is!

  Szep estet:

  Panka

 3. Falusi Libák says: (előzmény @MT MT)

  Szia,
  Szerintem igen, bírja a két komponensű jó festék.:)

 4. MT MT says:

  Szia,

  szerinted ha két komponensű helyet selyemfényű zománcfestéket lehet használni? Bírja a strapát ugyanúgy?

 5. Köszönöm 🙂
  Találtam egyet,”Trinát unitop”univerzális festék ami víz bázisú és nem sárgul be,ezt bármire lehet használni,egyenlőre csak a fali csempére kenem,a padlóra ajánlották OTEX 2x+ Trinát unitop 1x + Köber paerketta lakk 2x,ez tuti nem jön föl állítólag 😉 😀 hátha tudtam segíteni,mivel olvastam,hogy a wc mögött feljött 😉

 6. Falusi Libák says: (előzmény @Kismanyi)

  Szia! Örülök, hogy megcsinálod. 🙂 Persze, nyugodtan használj. Ha megkeresed a másik felújítást, ahol a tesómék konyhacsempéjét festettük át, ott látod, hogy mi is egyszerű zománcfestéket használtunk. Szuper nekik, nagyon szeretik!

 7. Kismanyi says:

  Szia 🙂

  Régebben már olvastam a blogodon a fürdő és a konyha felújításáról ami nagyon tetszett és én is kedvet kaptam,mivel elköltöztünk és nem tetszett a meglévő csempe a konyhában és a Wc-ben 🙁 Meg is vettem az alapozót (OTEX) és a Kétkomponensű renovát is.
  Ma lefestettem a fali csempéket OTEX-el 2x.
  Gyönyörű lett már most is :)Viszont a kérdésem az lenne,hogy használhatok e másik fajta (egyszerűbb) zománcfestéket a falra és szerinted melyiket? :/ A két komponensűt a padlóra tartogatnám mivel az jobban igénybe van véve. Előre is köszönöm a választ szép estét 😉

 8. Falusi Libák says: (előzmény @Eszter Hengs)

  Sziasztok,
  Látom jön a tavasz, erősen elkezdett érdekelni mindenkit a felújítás, ide érteve engem is.:)
  Most nálunk tombol valami vírusos betegség, nyomjuk gyerekekkel az ágyat, ígérem pár nap múlva összefoglalom az eddigi tapasztalatokat.

 9. A padlofutes nm kizaro ok? Koszi!

 10. Sziasztok! Mi is padlofuteses nappaliba szeretnenk megoldast talalni a nekunk nem tetsző jarolap megvaltoztatasahoz. Festhető igy is hogy padlofutes vn alatta? Köszi előre is!

 11. Békésiné Kerekes Judit says:

  Szia! Gondolkodom a fürdő padlójának átfestésén, eleve közép-szürke változat jönne szóba. Te a fent bemutatott festéket mivel kevernéd, hogy szürke szint kapj? Milyen színező festéket használnál hozzá? Azontúl, a teljes száradásig, azaz 2 napig nem érdemes rá sem lépni, ugye? ( Ez fontos, hisz’ úgy kell terveznem a festést, amikor nincs otthon a család pár napig…esetleg meg lehet felezni a fürdőt, és 2 részletben festeni, így részben használható a fürdő….) Köszi a tanácsot.

 12. Szia, szerintem megoldható úgy is, ha leragasztod, végül is miért ne? Kicsi Ház Kata festett előszobában csempét, esetleg neki írj, nála hogy üzemel?

 13. Nóra Ivancsics says:

  Sziasztok!
  Vettünk egy lakást és kék dizájn van a konyhában és a nappaliban. Szép a kék, de nekem maximum a fürdőben. A nappaliban meleg színeket szeretnék.
  Mivel padlófűtés van, nem szeretnénk felszedni a csempét. Örülök, hogy megtaláltam ezt a bejegyzést ezek szerint van remény más megoldásra.
  Nálam az a helyzet, hogy a csempe nagy része fehér csak elvétve van benne kék minta, tehát én csak ezt a húszon-pár járólapot szeretném lefesteni, de így is megéri nekiállnom? Arra gondoltam körberagasztom a kék lapokat és csak ezeket a csempéket festem le. Jó ötlet? Vagy mivel nem egyben festem elképzelhető, hogy nem lesz olyan tartós, hamarabb lepattog?
  Aki csinált esetleg ilyet, adhatna tanácsot. Köszi!

 14. Falusi Libák says: (előzmény @Zsuzsi Laszlo)

  Írja, ha esetleg megcsináltad.:)

 15. Zsuzsi Laszlo says:

  ó, hát de rossz, hogy elkoszolódik… és de jó, hogy végigolvastam – lehet jó ötlet a szürke (esetleg finoman színezett szürke árnyalat), én is tervezek egy teljes átfestést de így akkor eleve ebben gondolkozom! Az anyagok hasznosak nagyon, köszi! 🙂

 16. Julie Julia says:

  Szia,Nem, ahogy megszárad az első réteg, kentem fel a másodikat. Ez egy napon belül volt. Másnap ment rá a végső zománc.Julia

 17. Szandra says:

  Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy a két réteg zománc festése közt is 48 órát vártál-e.

 18. Julia, köszi, akkor folytatom a zománccal! Üdv, Lilla

 19. Szia Lilla,Nekem azt mondta az egyik szakember, hogy falon elég egy réteg Otex, utána 2 réteg zománc.Julia

 20. Anonymous says:

  Nagyon klassz lett!Egy kérdés: mi hétvégén estünk neki a konyhai fali csempének. Eddig 1 réteg Otex van rajta, és eredetileg úgy terveztem, hogy ezután jöhet a 2 réteg zománcfesték, de most a posztodat látva elbizonytalanodtam. Fali csempénél is javaslod a 2 réteg Otexet, vagy ez csak járólapnál szükséges?Köszi előre is a választ! Üdv, Lilla

 21. Csilla says:

  Ez szuper lett!!! Nagyon szuper!!!

 22. Anonymous says:

  Ez nagyon tuti lett!Én a fali csempét szeretném, de még nem mertem megcsinálni…Feltétlenül írd meg a tapasztalatokat később!Üdv:Manuka


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!