Csokitorta habcsók díszítéssel

Szeretném megmutatni nektek, hogy nem nagy munkával, milyen jópofa tortákat lehet készíteni. Ennek a sorozatnak volt első része a rózsás torta. Most egy kevésbé lányos darab következik, amit 10 éves fiam szülinapjára készítettem. Szereti a csoki tortát, és a habcsókot. Utóbbit ritkán készítek, de a szülinapjára kapott, egye-fene…:) Ez a torta nagyon jópofa, a zsúron (lehet még így hívni egy már nem annyira kisfiú buliját?) barátai is tökre odavoltak érte, szóval nagy sikert aratott. A habcsókos munka nem nehéz, csak a tojásfehérjét kell cukorral felverni, egyszerű zacsiból kinyomkodni. Erre-arra oda kell figyelni, hogy ne legyen ragadós és töredezett, de ezt írom alább.

_DSC0947

A tészta receptjét ide kattintva megtaláljátok, már régebben írtam róla. 16cm-es formában sütöttem, két részre osztva. 180 fokos, előmelegített sütőben nekem 30 percig sül általában, de minden sütő más, tűpróbával lehet ellenőrizgetni. Közben elkészítettem a krémet.

Hozzávalók a csokikrémhez:

200g étcsoki

200g vaj

2-2.5 dl habtejszín

Vízgőz felett megolvasztottam a vajat együtt a csokival, (kis darabokra vágva mindkettőt), és a tejszínnel. Mikor elolvadt  a csoki és a vaj is, lehúztam a tűzről, hagytam hűlni. Először csak 2 dl tejszínt  tettem bele, és ha hűlésnél látom, hogy sűrű, még pár kanállal hozzákevergetek. ( Figyeljetek arra, hogy hasonló hőmérsékletűek legyenek, én nem teszem vissza a hűtőbe a tejszínt.) Ez egy szuper kis krém, lehet habosítani is miután már kihűlt. (Én ezt most kihagytam, mert akkor picit világosodik, ez a torta pedig sötéten mutat jól a fehér habcsókokkal. Szerintem persze…)

A habcsókokról: Sokat megcsináltam, mire kikísérleteztem, hogy lehet szépeket készíteni, amik nem ragadnak, megszilárdulnak, nem repedeznek, és persze nem esnek össze. Ha megvan a tuti recept, és készítési mód, egyáltalán nem nehéz. Lajos Marinál találtam tök jó összefoglalót tippekkel, hogyan készül a tuti. (Ide kattintva olvasható)

Hozzávalók:

3 tojásfehérje (kisebb tojásokból kell a 4)

200g cukor

1/2 tk citromlé

Vízgőz felett készítettem, nekem így sokkal szebbek lettek. Egy lábasba kevés vizet tettem, rá egy másik, ebbe beletörtem a fehérjéket a citromlével. Robotgéppel elkezdtem verni, majd hozzáöntöttem a cukrot. (olyan 5-6 percig kevertem csak így vízgőz felett, amíg elkezdett keményedni. Először tovább dolgoztam vele, de mikor már az lábas oldalára elkezdett odaragadni, az nem volt okés, mert ez az adag később összeesett). Így érdemes odafigyelni, hogy ne melegítsük túl a vízgőz felett. Miután levettem a tűzről (vízgőzről) addig kevertem, míg kihűlt, jó kemény lett.

Lehet kapni az Ikeában tök jó műanyag zacsit, ami nekem mindig van itthon. Ebbe kanalaztam bele a habot, picit kivágtam az alját, és szilikonos sütőpapírra elkezdtem egymás mellé kinyomni kis halmokat. (Az sem baj, ha nem sikerül tökéletesen egyformára, jól fog mutatni a tortán.) Nekem a 100 fokon sütés magasnak tűnt az én gépemhez, így 75 fokon, kitámasztott, nyitott ajtónál sütöttem (szárítottam). Lajos Mari azt írja 1 óra, de nekem az sok volt, fél óra alatt szépen megszilárdultak. Utána elkezdtek töredezni picit, így érdemes figyelni, mert ezek szerint sütője válogatja. Nem szabad kivenni, mert ilyenkor összeeshet. Sütőben maradtak, ott hűltek ki (kb 1 óra)

Tudom, ez így most kicsit bonyolultnak tűnhetett, de mikor már tudtam hogyan kell csinálni, egyáltalán nem volt az.  Azért írtam le ilyen részletesen, hogy ne fussatok bele ezekbe a hibákba, így remélem egyszerű lesz már. A tortát összeállítottam, a krémmel bekentem a két lap között, oldalt, és a tetejét.

Mikor kihűltek a habcsókok, elkezdtem rápakolni a tortára.

_DSC0936

_DSC0933

Lehet bárhogy rakosgatni, így sorban, vagy össze-vissza. Hihetetlen jól mutat a sötét csokitortán, bárhogy is van felrakva.

Azt hittem nehéz lesz vágni, de nem volt gond, persze egy-kettő lepotyogott vágás közben, de befalták rögtön.:)

_DSC0937

Júlia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!