Csokiba mártott muffin

Hívhatnánk nosztalgia sütinek is. Gyerekkoromban a hétvégék fénypontja az volt, mikor bátyáimmal elmentünk fagyizni. Én mindig “tekerős” fagyit kértem, amit csokiba mártottak. Akkor úgy éreztem, ennél finomabb dolog nincs a világon! Ez a muffin erre emlékeztet. Igaz, csak a csokiba mártogatós részében hasonlít. Ízre pedig olyan, mintha a négercsókot rátettük volna egy fincsi tésztára. Persze ettől is olyan ragacsosak – maszatosak lettek a srácaim, mint annak idején mi…

_DSC0304b

Hozzávalók  12 darab muffinhoz:

2 egész tojás

120g cukor

100 g tejföl

100 g olvasztott vaj

50 ml víz

120 g liszt

25 g kakaó

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

Két egész tojást és a cukrot robotgéppel felvertem, majd hozzáöntöttem a tejfölt, az olvasztott vajat, és a vizet. Alacsonyabb fokozatra vettem a gépet, és kanalanként hozzádolgoztam a liszt, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna keverékét. Beleöntöttem a muffin papírokba, kb 3/4-ig töltve azokat. Előmelegített, 180 fokos sütőben, nem légkeverésen (ez fontos!) 20 perc alatt sültek szép formásra. Miután kihűltek, elkészítettem a habot.

Egy megjegyzés ide: Sokan kérdezitek, hol lehet jó áron sötét és jó minőségű kakaót kapni. A Lidl-ben kapható kakaót próbáljátok ki, én szeretem nagyon.

Hozzávalók:

3 nagy tojásfehérje

140g cukor

1/2 tk citromlé

Vízgőz felett dolgoztam. Fontos, hogy a felső lábas ne érjen a vízbe. Beletörtem a tojásfehérjéket, vigyázva, hogy sárgája ne kerüljön bele. Hozzáöntöttem a cukrot, és a citrom levét. Robotgép közepes fokozatán kezdtem el keverni a gőz felett. Megmértem, nekem 8 perc kellett ahhoz, hogy szép fényes kemény habot kapjak. Ekkor levettem a gőzről, és még 7 percig kevertem tovább a géppel. Ez idő alatt ki is hűlt a hab. Habzsákba töltöttem, és rányomtam a muffinokra.

_DSC0282b

1 órára betettem őket a mélyhűtőbe. Ezalatt elkészítettem a csokit.

Hozzávalók a csokihoz:

150g étcsokoládé

5 dkg vaj

Ezt is vízgőz felett olvasztottam meg. Együtt a csokit a vajjal. 10 percig hagytam hűlni. Ekkor kivettem a mélyhűtőből a muffinokat. Bele is lehet mártani az olvasztott csokiba, vagy kiskanállal kanalazni a tetejére. Így is-úgy is próbáltam, mindkettő jó.

_DSC0367blog

Júlia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!