Epres pite

Ez az egyik kedvenc pitém. Omlós tészta pici citrommal, édes eperrel…. Fotózni is imádtam, annyira szép színei vannak. Tökéletes nyári desszert!

IMG_1996blog

Hozzávalók a tésztához:

450 g liszt
110 g porcukor
1 cs vaniliás cukor
1 és fél teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
220 g vaj
2 kisebb tojás sárgája

Eper töltelékhez:

másfél kg eper

60 g cukor

1 citrom leve

3 evőkanál kukorica keményítő

Összekevertem egy tálban a lisztet, cukrokat, szódabikarbónát. Hozzámorzsoltam a vajat, tojássárgáját és a citromhéjat. Összegyúrtam kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, 1 órára betettem a mélyhűtőbe.

Amíg hűlt, elkészítettem a tölteléket. A másfél kg eperből elvettem 40 dkg-ot, amit botmixerrel pürésítettem. Hozzákevertem a cukrot, citrom levét, és a keményítőt. Ezek után a tűzhelyen folyamatosan kevergetve forrásig főztem. Pár percet hagytam hűlni, majd beleborítottam a maradék epret, és óvatosan átforgattam, félretettem.

A mélyhűtőből kivett tésztából elvettem kb a 2/3-át, ez megy majd a tetejére.  A maradékot  lisztezett pulton kinyújtottam, és belehelyeztem egy 29cm-es pitetálba. A szélét ujjaimmal benyomkodtam, hogy formás legyen. 1-2 evőkanál panírmorzsát szórtam az aljára, majd beleöntöttem az epres tölteléket.

IMG_1946blog

Sok levelet kapok tőletek, hogy írjak le munkameneteket lépésről lépésre, így jöjjön most az, hogyan kell tetejére “fonni” a tésztát. Tehát a maradékot, amit félretettem, kinyújtom akkorára, mint a pitetálam. Kb 2 cm csíkokat vágok belőle vízszintesen. (Én most lazán fontam a képek miatt, hogy érthető legyen, de lehet sűrűbben, akkor vékonyabbak a csíkok, vagy nagyobbra kell nyújtani, mint a pitetál.)

A kivágott tésztából minden második csíkot ráteszem a pitémre függőlegesen, majd minden másodikat visszahajtom kb a pite feléig.

Keresztbe ráhelyezek egy csíkot, majd visszahajtom rá a tésztát. (Képekre kattintva megnézhető nagyobb méretben.)

eprespite mördzsdown1

Következő sorhoz most azokat a csíkokat hajtom vissza, amiket előző lépésben nem. (Tehát minden másodikat ismét, csak most a másik másodikat. 🙂 Ráhelyezem vízszintesen a tésztát, majd ezeket is visszahajtom.

Majd újra a legelső párokat hajtom le, vízszintes csík, hajtás vissza… Mikor elfogyott ez az oldal, megfordítom a tálat, és ugyanezt ismétlem meg  a másik oldalon.

eprespite mördzsdown2

Amint készen van, levagdosom a lelógó csíkokat, elegyengetem az oldalát, megkenem a tetejét tojással. ( A levagdosott darabokat is vissza lehet nyomkodni a szélére, hogy ne legyen veszteség.)

IMG_1978blog

180 fokos, előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 30 percig sütöm.

Melegen-langyosan nehéz szép szeletenként kiszedni a formából, mert nagyon omlós, leves. Bár minket ez nem gátol meg semmiben, annyira finom langyosan!!! Kihűlve szépen lehet vágni.

IMG_2002blog

 

blog

Itt sűrűbben fonva

Júlia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!