Cserkúti Mézesfészer

Baranyai barangolásom következő célállomása Cserkút volt. A Mecsekben megbújó Cserkút Baranyában az első között vágott bele a falusi turizmusba. Eleinte csak szálláshelyeket létesítettek az itt élők, s a vendégek ellátásáról gondoskodtak, számukra főztek nagyrészt helyi specialitásokat. Ma már különlegesebbnél különlegesebb attrakciókkal várják a zsákfaluba kilátogatókat, ezek közé tartozik a Krómy Gábor által életre hívott Mézesfészer, ami egyben a Természet Ízei útvonalának egyik állomása is.

20131112134732_kemenceveg-005

A település jó fekvése és a nagyobb városok – elsősorban Pécs – közelsége miatt mind többen fordulnak meg Cserkúton, s veszik igénybe a falusi szálláshelyeket, s vesznek részt a különböző rendezvényeken. Vannak olyan hétvégék, amikor szinte teljesen megtelik a falu. Krómy Gábor is ezt látva vágott bele a falusi turizmusba, de nemcsak mint szállásadó, hanem a Falusi vendégasztal program keretében rendszeresen tart kemencés bemutatókat, ahol a résztvevők megkóstolhatják a rég elfelejtett falusi ételeket, valamint új ízekkel is megismerkedhetnek.

20150219110536-IMG-5684

A falu végén megbúvó favázas, több oldalán nyitott épületben kaptak helyett a hagyományos kemencék, a füstölő, a grillező, valamint itt alakították ki a hangulatos vendéglátóteret is. Már megjelenésében különleges, turisztikai szempontból vonzó épületegyüttes funkcionálisan alkalmas helyi termékek, a régen elfelejtett, autentikus paraszti ételek, gasztronómiai szokások, a ma is használható eszközök bemutatására. A fiatal méhész konyhájából, aki a gasztronómiát, a turizmust és a mézértékesítését sikeresen ötvözi, számos különlegesség, többek között kemencés köcsögös bab, káposztás lecsó, prósza kerül a családi, baráti és céges összejövetelek, vagy egyszerűen csak a természetbe vágyó turisták elé.

helyi_termek_markajel (1)

További gasztrotúrákért látogassatok el a Pannon Flavours weboldalára.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!