Almás máktorta

2012-ben volt az ország tortája a szabolcsi almás máktorta. Egy ideje már szemezgetek vele, most elkészítettem a picit egészségesebb változatát.

_DSC0151b

Hozzávalók a tésztához:

200 g darált mák

100 g cukor (lehet nyírfa is)

100 g finomliszt

100 g Mag, amit akartok kölesliszt

1 tojás

3 dl tej

2 kávéskanál sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

6 dl tej

70 g kukorica keményítő

120 g cukor (lehet nyírfa vagy kókuszcukor)

3 db tojássárgája

2.5 dl tejszín

Hozzávalók az almás töltelékhez:

700 g reszelt alma

60 g vaj

50 g cukor (itt is lehet helyettesítő)

2 kávéskanál fahéj

Tésztához a tojást elkevertem a cukorral, (én nyírfacukrot használtam), hozzáöntöttem a tejet, majd a száraz hozzávalókat mind. Robotgéppel homogénné dolgoztam. 26 cm-es tortaformában, 180 fokos, előmelegített sütőben 30 percig (tűpróbáig) sült. Közben elkészítettem a krémet. Kevés hideg tejjel (amit a 6 deciből vettem el) elkevertem a keményítőt és a tojások sárgáját. Maradék tejet a cukorral (én itt kókuszcukrot használtam, ezért van a krémnek kicsit karamell színe. De lehet kristálycukrot, nyírfát, vagy más édesítőt is használni.) felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a keményítős tojássárgáját. Besűrítjük, vagy hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, hozzákeverjük a felvert habtejszínt.

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, fahéjjal és a cukorral elkeverve vajon picit pároljuk. Mikor minden kihűlt, betöltjük a tortát. Én a formában töltöttem, amiben sült. A tésztalapot ketté vágtam, a felét visszatettem a formába. Erre rákentem az almát, majd a krémet. Tetejére ment a maradék fél lap. Másnapra áll össze igazán ez e torta, nekem hűtőben töltött egy éjszakát.

_DSC0141b

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!