Illatos zöld fűszerkéim

Oly régen vágytam már egy csinos kis ládikóban vagy dézsában egymás mellett ücsörgő harsány zöld színben pompázó szemnek-szájnak-orrnak kellemes zöld fűszer kompozícióra….

Gyönyörűeket vettem a négy betűs, sárga-kék logós üzletecskében, és nem drága!! Alig 300.- volt darabja , 3 féle volt, metélő hagyma, rozmaring és bazsalikom. No egyből mindhármat betessékeltem a bevásárló kocsiba. Tervben van még menta is a nyári limonádékhoz és különben is  csak úgy beledobni a vízbe  egy szelet citrommal …..

Szóval nem találtam pofás kis dézsát a boltban sem és  a piacon sem ezért eszembe jutott, hogy van egy helyes kis balkon ládám ami éppen arra vár, hogy valami legyen benne így rá esett a választásom.

Egy kis marha trágyát virág földdel összekevertem  majd kialakítottam  a ládikóban 3 helyet ezeknek a gyönyörű növényeknek és kézzel elültetgettem őket. Kit érdekelt, hogy csupa fekete volt a körmöm alatt  mikor olyan jó volt túrni a földben.
Megbeszéltem velük, hogy idén ugye jól fognak viselkedni?? Ezért cserébe nem öntözöm őket ezerrel , hogy hasonlóan az előző évekhez ne menjenek tönkre , nem tagadom én voltam a hibás!!

Van néhány kedvencem amelyekhez feltétlen felhasználom őket .

Néhány egyszerű ám de annál finomabb recept…

Metélő hagyma : mehet rá a zsírosdöfire , zsíros deszkára ( vagyis zsíros kenyérre ) . Megkenem a kenyeret,  piros paprikával megszórom, pici sóval is meghintem majd ollóval rávagdosom a hagyma szálakat . Nyammmmi. Tegnap estefelé annyira szemezett velem  a hagyma ( vagyis  inkább  én vele ) , hogy tepertő krémes kenyérrel ettem és imádtam.

Rozmaring:  hús sütésekor a tepsiben vagy a serpenyőben lévő olajba szoktam dobni egy-két ágacskával és nagyjából ennyire egyszerű. Még a milánói vagy bolognai makaróni szószába is dobok összeaprítva és nekünk ízlik.

Bazsalikom: pizzára, szószokba és nagy kedvencünkre a paradicsom-mozzarella párosítású tányérkánkra. Veszek egy helyes kis tálat az alján megágyazok rukkolával erre teszem a felszeletelt paradicsom és mozzarella szeletkéket egymást váltva vagy körbe vagy sorban , általában hangulat függő de valahogyan a körbe rakott mutatósabb. Sózom, frissen őrölt borssal szórom és végül olíva olajjal meglocsolom és azzal koronázom meg, hogy kézzel tépkedek rá jó sok bazsalikomot. Már a szemnek is gyönyörű  a piros-fehér-zöld ez a magyar föld 🙂 szín orgia nem hogy amikor fogyasztasz belőle!! Végül kenyér szeleteket pirítok, megdörzsölöm fokhagymával és erre mindenki a magának tetsző sorrendben és mennyiségben halmoz a kenyerére. Fröccsel, rozéval mennyei!!

Jajj, már érzem mi lesz ma a vacsi 🙂 muszáj az utóbbit készítenem  (erősen gondolván magamra is )… a foci eb-hez tökéletesnek ígérkezik.

Julie

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Délen Lenn says:

    nálunk a menta rettenetesen elszabadult! de nem baj.. 😉

  2. Köszi Niki, jól hangzik! Összevágva a krumpli tetejére?Toszkána!!! Szeretem:-)

  3. Molnár Niki says:

    Próbáld ki a rozmaringot krumpli sütésekor. Ha tepsiben sült krumplit készítek, akkor mindenképp teszek bele. Toszkánában tanultam, mennyei 🙂

  4. Julie Julia says:

    Köszönöm a javaslatot !! 🙂

  5. Anonymous says:

    Mentát szabad földbe, de csak óvatosan (gyökérsorompó javallott), egy hónap és kaszálni is lehet 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!