A legkisebb túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a világ legfinomabb csokis édessége. Én még nem ismertem olyan embert, aki nem imádta. Egyszer régesrégen ezt vittem vendégségbe újdonsült barátokhoz, ahol a férj jóízűen elfogyasztotta. Majd pár év múlva vallotta be, hogy ő utálja a csokis sütiket, anno csak illendőségből ette meg, viszont nagyon ízlett neki, és csinálok-e még? Azt hiszem, ez a legnagyobb bók, amit ez a csoda kapott.
Mert szó szerint csoda! És most jön a meglepetés, nincs benne liszt! Még mielőtt a diétázók elkezdenének repdesni elmondom, hogy cserébe van benne 2 tábla étcsokoládé, és cukor is…
Állagra semmihez sem hasonlít, nem piskóta, inkább sült puding, de mégsem. Habos, krémes, omlós.
Mivel liszt nélkül készül, a sütőből kivéve kicsit összeesik, a teteje gusztusosan berepedezik.
Mi vanília fagyival szeretjük a legjobban, mikor a langyos sütin elolvad a fagyi… No, ezt már szavakkal nehéz… A fotók magukért beszélnek.
Az eredeti receptet Nigella szakács könyvében olvastam, viszont nekem az övé nagyon lapos lett, így kicsit továbbfejlesztettem.
Az elkészítése: Mikróban megolvasztom a 2 tábla / 200 g / 70%-os étcsokit. Óvatosan, sűrűn nézegetve kell ezt tenni, mert én már égettem oda, kb 2 napig kellett utána szellőztetni! Mikor megolvadt, elkeverek benne 12 dkg vajat. Picit félreteszem, hogy a vaj is megolvadjon.
Eközben egy másik edényben 6 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral habosra keverek.
Egy másik tálban 200g habtejszínt felverek / amikor még csak tanulgattam sütni, nem tudtam, hogy a tejszínt csak úgy lehet felverni, ha hideg. Én néha még a mélyhűtőbe is berakom 10 percre előtte /.
Csak, hogy még többet kelljen mosogatni, egy negyedik tálban a 6 tojás fehérjét verem fel 4 evőkanál porcukorral.
Nem ilyen bonyolult ám, csak úgy hangzik! Most kezdődik az összeöntögetés. Először a csokis vajat öntöm össze a cukros tojás sárgájával. Következő lépésként ebbe beledolgozom óvatosan kevergetve a tejszínhabot, majd legvégén a tojás fehérjét
.
Már ilyenkor csodaszép:
Kerek torta formába öntöm, és mehet a sütőbe. Pontosan 38 percig sütöttem ezt most, 180 fokon, légkeveréssel.
Sütés előtt |
Gyorsan lefotóztuk kivétel után rögtön:
Majd pár percre rá is, hogy milyen kedvesen összeesett:
Csodaszép… |
Kívül olyan, mint a sült hab, belül puha, omlós, elolvad az ember szájában…
fagyival |
Fagyival tökéletes, bár ettük már tejszínhabbal is, de nálunk a fagyi a nyerő!
Ezt meg kell sütni, nincs mese…
A végére még egy kis ízelítő, hogy mivel foglalkoztunk a hétvégén. Készül róla bejegyzés is, ígérem…
Itt még csak készülget… |
Julia
Isteni!
Örülök, hogy ilyen messze is olvasol minket, na és, hogy kedvenc lett a süti!
Ez keszitettuk ma a lanyaimmal apak napjara (Kanadaban) a ferjemnek. Hatalmas sikert aratott!Selymes, puha es olvad az ember szajaban.A fagyinak nem nagy rajongoja a ferjem, igy friss tejszinhabbal es gyors, hazi eredei gyumolcsos ontettel talaltuk.Felkerult a toplistara.Erdemes kiprobalni!A csokoladet egyebkent en mindig goz folott olvasztom.Nagyon hamar megvan ugy is es nincs veszelye az odaegesnek.Koszonet a receptert!
Isteni finom!
sziasztok, lehet, hogy picit macerásabb, de gőz fölött megolvasztva a csokit biztos “veszélytelenebb” mint mikróban :)én most hétvégén szeretném megsütni és már nagyon izgulok, milyen lesz :)Bea
26 cm-es formában
Szeretném megsütni, mekkora sütőformába öntöttétek?
Sziasztok!Én boci étcsokival készítettem, amiben szederdarabok vannak. Nagyon finom lett.
Örülök, hogy nektek is ennyire ízlik!
megsütöttem tegnap. még ki sem hűlt, már elfogyott :-))) azt hiszem nagy szerelem lesz ez a süti, a férjem jelentkezett a 4.szeletért, de már elfogyott. A lányok megették. köszönöm! m,
hmmmm ez tényleg jól néz ki!!!