Fish & chips csak úgy és különben is közeleg az olimpia…

Valamelyik nap kezembe került egy újság amelynek gasztronómia rovatában arról írtak, hogy melyek a tipikus brit ételek  emlékeztetve az olimpia kezdetére. Köztük volt a yorkshire-puding, a gombás-húsos táska,  nemzeti színű zászlóval díszített  cupcake és a fish&chips ( bundázott hal sült krumplival ). Biztosan van ennél sokkal több ételük de az újság ezeket mutatta be.

És most a bejegyzés írása közben felelevenedett bennem, hogy 2008-ban Nagy-Britanniában tett pár napos látogatásunkkor hány alkalommal ettünk fish & chips-et!! Emlékszel Juliám????

Persze az én állandóan éhes gyerkőceim kiszúrták, hogy kitépem az újságból ezt az oldalt és már le is csaptak rá, hogy ezeket végig kell próbálnunk vagyis ennünk:-)
Ma a halas-krumplis verziót választottuk ebédre.
Hozzávalók: 5-6 szelet tőkehal filé ( Lidl-ben vettem, fagyasztott ), 10 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1,5-2 dl sör, só, bors,  60-70 dkg burgonya, olíva olaj.

A lisztet a sütőporral átszitáltam , borsot tettem hozzá majd robot géppel  a sörrel is jól elkevertem. ebből egy sűrű ragacsos massza lett , de ilyennek kell lennie. A hal filéket enyhén besóztam és hagytam picikét felengedni jeges fagyságukból… Addig meghámoztam a krumplit, hasáb alakúakra vágtam és  miután megmostam, lecsöpögtettem  egy tepsibe tettem, megsóztam és úgy 1 dl olívával meglocsoltam és irány a sütő.  180 fokon lég keveréses + felül sütős programra állítottam és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöttem. Megjegyzem ilyen módon most először készítettem sült krumplit és isteni lett!!!! Marad a repertoárban annyi biztos:-)

a csomagolás is fontos :-))
alig vártam, hogy lefotózzam és kivegyem végre az újságból , de muszáj volt a hangulat kedvéért

Hamar felengedtek a hal filék. Olajat hevítettem serpenyőben , mikor már jó forró volt, a filéket megforgattam alaposan a sörös masszában , jól rányomkodtam a halra és beletettem az olajba egyszerre 2 szelet halat. Ahol láttam, hogy nincs massza oda még tettem gyorsan kanállal , hogy szép bundás legyen. Kb. 3-4 percet sültek oldalanként. Papír szalvétára szedtem ki őket, hogy a felesleges olajat magába szívja a papír. Közben a burgonya is elkészült végre mert a srácok kb. tízszer megkérdezték, hogy készen van már?? Mint amikor utazunk : ” ott vagyunk már??? ”

Gyors tálalás és ebédelés következett . Elég ha avval jellemzem a sikerét , hogy két pofival ették???
Egy kis majonézt és citromot ki-ki evett hozzá. Ízlés kérdése…Nekem ízlett hozzá egy kevés ízesített majonéz.

Na és a desszert uzsonnára:

frissen a sütőből kivéve…
egy szelet tejfölös szilvás szeletSzóval ennek az isteni finom süteménynek a neve tejfölös szilvás szelet. Hozzávalók: 50 dkg szilva, 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 20 dkg liszt, 1 tasak sütőpor,
2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 mokkás kanál fahéj ( én ennél többet használtam, nagyon szeretjük a fahéjat ), vaj és zsemle morzsa a sütő forma aljára.
A vajat habosra kevertem a cukorral, hozzá a vaníliás cukrot és a citrom héjat és keverés közben egyenként 2 tojást. Beleszórtam a sütőporos lisztet és simára dolgoztam. A masszát kivajazott és zsemle morzsával megszórt pite formába öntöttem, elsimítottam és a tetejére rakosgattam a feldarabolt, fahéjazott, cukrozott szilvát. A tejfölt a megmaradt tojással és por cukorral valamint még egy kicsike fahéjjal elkevertem és a szilvára öntöttem. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütöttem. Hagytam kihűlni és utána szeleteltem. Nagyon finom lett, jó étvágyat hozzá ha kipróbáljátok.

Julie

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Julie Julia says:

    Kedves Gree,köszönjük, hogy az olvasónk vagy :-)A halhoz: lehetséges, hogy az volt a probléma nálad amire godolsz, hogy nem tőkehalból csináltad. Próbáld meg legközelebb abból a fajtából amit a bejegyzésemben írtam. Nekem abból tökéletes lett, szép világos színű és mégis omlós volt belül. Sikerülni fog, érzem!!! :-)Julie&Julia

  2. Gree says:

    Sziasztok!Olvasótok vagyok…rendszeres. :DMegcsináltam a múlthéten a halas ebédet. Finom is lett, de azért nem sikerült tökéletesre. Először is ha olyan világosra hagytam, mint látható a képen akkor a hal nem sült át rendesen. Igaz én nem tőkehalból csináltam, lehet az volt a baj.De ettől függetlenül nem csüggedek, és lesz folytatása.További klassz bejegyzéseket kívánok.Üdv: Gree

  3. Kedves Kati, örülünk, hogy tetszik a blogunk:-)Rengeteg szuper és mégis egyszerű sütirecept lesz továbbra is, lesz mit tesztelned:-)További szép napot:Julie&Julia

  4. Anonymous says:

    Sziasztok, nagyon tetszik a blogotok, csak így tovább (és jó a sütirecept, ma teszteltük!:)Kati

  5. Julie Julia says:

    Névtelen, igen miután a szilvák már a nyers tészta tetején csücsülnek , akkor kell a fahéjas-porcukros tejfölt ráönteni majd mehet a sütőbe! Érdekes módszer igen , de így kell és nagyon finom lesz a teteje is:-)

  6. Anonymous says:

    Olyan jól néz ki, gondoltam ma megcsinálom. A tejfölt külön kell a tetejére ráönteni? De érdekes!

  7. 🙂 és megannyi élmény volt még akkor, ott…… Julie

  8. Julie Julia says:

    Persze, hogy emlékszem, akkor szerettünk bele az angol vidéki stílusba… és tényleg mindig fish&chips-et akartatok enni! Nekem már a fülemen jött ki! 🙂 Julia

  9. Anonymous says:

    Mindkettő szuperül néz ki! A sütit most én is falnám. 🙂

  10. Anonymous says:

    De megkívántam! Holnap meg is csinálom talán mindkettőt:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!