Pillecukros csokitorta
Ennek a tortának mindenképpen itt van a helye, a kötelező megsütni sorozatban. Mert kiérdemelte.
Szerintem tökéletes gyerekzsúrra is, a srácok imádják a pillecukrot, és persze a csokit is. Ez a torta egy igazán fenomenális párosítás. Az édes pillecukor, a kicsit kesernyésebb nagyon csokis alapon…hmmmm…
Az elkészítése egyszerű, kezdő konyhatündérek is belevághatnak nyugodtan, elrontani nem nagyon lehet.
Az alapja a már ismert, itt a blogon bemutatott iszonyat finom csokitorta, amit most nem is részleteznék, ide kattintva megtaláljátok. Most annyit változtattam, hogy a cukor adagnak csak a felét tettem a tortába, hogy az édes pille réteg alatt kicsit kesernyésebb legyen. De ez ízlés kérdése. Férjem kedves nagynénjétől hallottam először arról, hogy pillecukrot házilag is lehet készíteni. Tőle örököltem ezt a receptet.
Tehát a tortát megsütöttem, picit hagytam hűlni, majd elkészítettem a pillecukrot.
Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor
50 ml víz
1 evőkanál méz
8 g zselatin / ezt pontosan kell mérni, mert a sok zselatintól kemény lesz /
3 evőkanál víz a zselatinhoz
A zselatint elkevertem 3 evőkanál vízzel egy olyan edényben, amiben később fel tudom verni a habot, és félretettem. A kristálycukrot összekevertem a mézzel, és a 50 ml vízzel, majd ezt feltettem a tűzhelyre melegedni. Forrás után még kb 3-4 percig hagytam a tűzön, amíg picit besűrűsödik a szirup. / Ha nem sűrűsödik, az sem baj, úgy is jó lesz / Mikor letelt a 3-4 perc, rögtön a zselatinhoz öntöttem egy picit, majd mixerrel elkezdtem keverni. Hozzáadtam a maradék szirupot is, és kb 5 percig közepes fokozaton vertem.
Először elképzelni is nehéz, hogyan lesz a folyékony, sárgás szirupból habos, gyönyörű fehér massza. Legalább is én így voltam vele. De keverés közben fokozatosan fehéredik, és habosodik. Akkor jó, ha már ragacsos a massza. Többször csináltam már, és akkor lett legjobb, mikor nem vertem nagyon keményre a habot.
![]() |
A felvert pillecukor |
Mikor már elértem ezt az állagot, egyszerűen ráöntöttem a még kapcsos formában lévő tortára. A tortaforma oldalát előtte vékonyan átkentem olajjal, hogy ne ragadjon hozzá a pillecukor.
Picit elegyengettem a tetején, nem vittem túlzásba, mert nekünk úgy tetszik ha nem teljesen sima. Pár szem díszítő cukrot szórtam a tetejére. Gyerekzsúrra lehet még mindenféle színes cukorkát rakni rá, az nagyon jópofa.
3 órát pihent a hűtőben így a torta. Mikor letelt az idő, kicsomagoltam a formából, és tádááámmm!!! Enyhén olajjal átkent késsel a legkönnyebb vágni.
Nálunk nagy kedvenc lett, és már a szüleimtől kezdve az összes gyerekig a családban mindenki rajongója.
Jó sütést!
Julia
DEjó! És finom lett? 🙂
Nekem ilyen lett:)
http://instagram.com/p/l-dRoVyt2w/
Nekem ilyen lett:) bolti vattacukorral. Első sütés:)
http://instagram.com/p/l-dRoVyt2w/
Szia Kata,Igen, szerintem ez a torta másnap is tökéletes! 🙂
Sziasztok! 🙂 Meg szeretném sütni ezt a tortát, és arra lennék kíváncsi, hogy ha egy napig áll a hűtőben, attól még ugyanolyan finom marad? Köszönöm, Kata
Szia, Sajnálom a pillecukrot, így elsőre azt gondolnám, hogy talán sokáig verted. Nekem a közepes fokozat nem olyan gyors, és max 5 perc.Remélejük, lesz jobb is.:)
Kedves Lányok!Elkészítettem a tortát, de sajnos a pillecukor nem sikerült. A férjem – akinek a szülinapjára készült – szerint olyan lett mint az építési sziloplaszt 🙂 De szeretnék rájönni, hogy hol rontottam el, tudtok segíteni?Pontosan kimértem mindent. A szirup sűrűsödött, de a habverés után olyan lett az állaga, mint egy rágóé. Nyúlott és kezelhetetlen volt,egyáltalán nem volt habos, pedig 7-8 percig kevertettem a géppel. És végül nem is volt elég a tetejére.Van ötletetek?
Köszönöm ! 🙂 Elkészítettem, nagyon finom lett.Ajánllak titeket ha megengeditek! http://e-design-madebyhand.blogspot.hu/2012/09/torta-ajanlas.html
Bocsi, azért volt, mert menetközben megcsináltuk mégegyszer, ami picit változtatva jobb lett, így a hozzávalóknál átírtuk. A szövegben elmaradt… De köszi, hogy szóltál, átírtuk:))
Kérdezném hogy a hozzávalóknál 50ml vizet írtok, de a receptben már 70 ml…mennyi kell bele? Holnap el is készítem tesóm eljegyzésére… 🙂
A zselatinnal figyelni kell, mert ha picit több, már másképp áll az egész, ezért is írtam, hogy pontos mérés fontos!Közben megcsináltam egy lehelletnyit kevesebb vízzel / én cumisüveggel mérem/ és picit puhább lett, úgyhogy átírtam a receptben is. Reméljük legközelebb sikerül! A cukorsziruppal érdemes várni, mert elkezd besűrűsödni, csak lehet, hogy kisebb a lángod, mint az enyém.
Az enyém is 26, ezek szerint nem itt van a hiba. Nem mertem tovább keverni, mert egyre keményebb lett, már a gép is küzdött vele. 🙂 Gyorsan próbáltam eloszlatni a sütin, de mire a széléhez értem, már nagyon ragadt, szedte fel a sütimorzsákat. És ami fura, hogy nekem teljesen elsimult, és nem lett ilyen szép hullámos, mint nálad. Arra gondoltam, hogy a zselatin is lehet ludas, talán másik fajtát használtam, mint te… A szirupot főztem 7-8 percig, de komolyabb sűrűsödést nem tapasztaltam, csak minimálisat. Lehet, hogy türelmesebbnek kellett volna lennem…no majd legközelebb. 🙂
Kata, nekem 26 cm-es ez a formám. Én pedig tovább kevertem, úgy 6-7 percig. A cukorszirupot főzted sűrűsödésig? Igen, hab állagú lett nekem hűtés után.
Elkészült, nagyon finom lett, bár a pillecukor nekem kicsit kezelhetetlen volt, így nem is tudtam ilyen szépen eloszlatni a tetején. Lehet, hogy a 2-3 perc keverés sok volt neki? (Nagyon hamar megszilárdult, és iszonyúan ragadós volt az állaga)A végeredménynek – hűtés után – teljesen habszerűnek kell lennie?Kicsit kevés is lett a máz, valószínűleg nagyobb tortaformát használtam.Ki kell tapasztalnom még, de nagyon jó kis süti, köszönöm a receptet! 🙂
Jó ötlet, ki fogom próbálni. Én is készítettem a hétvégén csokitortát, – nagyon csokisat és azt sodóval édesítettem. Ma fel is teszem a receptjét a blogra.
Hűűű ez nagyon fincsi lehet!!! Szerintem a héten megpróbálkozom vele :)) Köszi kedves Julia!!
No, ennek most neki is állok… 🙂