Biztosan van mindenkinek kaláccsal kapcsolatos kellemes élménye…
Nos nekem nagymamámhoz köthető. És ez nem a boltban megvett kalácsra vonatkozik hanem amit ő készített nekünk vakáció idején mikor nála nyaraltunk. Iszonyú finomat sütött és általában mire felébredtünk el is készült , már ott pihent a tepsiben a konyhában.
Tejjel vagy kakaóval tálalta ( aminek a bőr ott virított a tetején ). Brrrrrrr én ettől kiborultam és nyafizni kezdtem, Mama nem iszom meg így!! Erre ő összecsípte a két ujja közé a bőrt a tej tetejéről és megette…….áááááá!! Brrrr!
No a fenti kis élmény megosztás után következzék az a recept ami nekem is sikerült . Nagyon tartottam a kalács sütéstől valahogy úgy gondoltam ez csak nagyon tapasztalt hiperszuper sütésben jártas “asszonyoknak” sikerülhet de legalábbis csak nagymamáknak.
Nos ezt is túlgondoltam és jelentem sikerült pedig “csak ” anyuka vagyok messze még a nagymama titulus.
Abban biztos vagyok az unokáimnak én is sütni fogom sok szeretettel.
A hozzávalók és a recept: ( egy nagyon régi Lakáskultúra újságban akadtam rá ).
70 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 5 evő kanál cukor, 1 mokkáskanál só, 4,5 dl tej, 1,5 dl olaj, 3 evő kanál kakaó por ( keserű ), 1 tojás.
4 dl meleg tejbe beletettem 3 evő kanál cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. A kakaót a maradék tejjel és 2 evő kanál cukorral simára kevertem, félreraktam. A lisztet, tojást, az olajat és a sót egy nagy tálba öntöttem és hozzáöntöttem az élesztős tejet. Jól megdagasztottam kis kezemmel és kitettem a teraszra meleg, napos helyre és 30 percig hagytam kelni. Nagyon szépen terebélyesedett a tészta öröm volt ránézni ( itt sejtettem, sikerülni fog, juhéjj ).
Ezután a fele adag tésztához hozzádagasztottam az elején összekutyult kakaós keveréket. A kétféle tésztát egymásra tettem és együtt kinyújtottam nem túl vékonyra és nem túl vastagra sem , majd jó szorosan feltekertem. Sütő papírral bélelt tepsibe beletettem és még 30 percet kelesztettem . Nekem egy hosszú rúd lett belőle ami a tepsimben nem fért el ezért középen elvágtam és lett 2 rúd belőle így tettem be őket a tepsibe egymás mellé.
Miután letelt az idő ( ez idő alatt is kelegetett rendesen ) előmelegítettem a sütőt 180 fokra és lég keverésen nem egészen 30 perc alatt megsütöttem. Egyszer a vége felé ellenőriztem , hogy átsült-e , ezt hústűvel tettem.
Alig bírtuk kivárni , hogy valamennyire kihűljön , álltunk felette a gyerekekkel és még forrón belevágtunk…..mennyei finom lett és sok-sok szeletet befaltunk még melegen.
Süssetek a családnak kalácsot, lepjétek meg őket a szombati közös reggelihez!!!! Teával, kakaóval……jó élmény lesz!
Julie
Linababa,nagyon örülök, hogy neked is sikerült és még be is számoltál róla!Jó étvágyat hozzá!Julie
Jelentem, megsütöttem!! Gyönyörű lett, szép nagyra nőtt, az összecsavarthoz képest kb. kétszeresére. Legközelebb talán egy kicsit több cukrot teszek bele…A recept tökéletes, hálás köszönet 🙂
Bizony-bizony , nem lehet abbahagyni…..:-)))
De jól néz ki, biztos nagyon finom is! 🙂
Jól hangzik! Kipróbálom!
Húúú, de isteni!