Már hetek óta a teraszon pihenő- várakozó birsalmával szemezek és minden áldott nap éreztem meg kellene már csinálnom . De nem akartam kényszerből mert nem hajtott a tatár és alig – alig barnult meg néhány közülük .
Tegnap délután Drága Férj segítségével megmostuk, hámoztam, ő aprította kicsi darabkákra.
Aztán újra megmostuk a szőrmókoktól ismét megszabadítván.
A befőzés már ment lazán egyedül. Mivel sötétedett a kis családom elindult gyertyát gyújtani a temetőkbe.
Nem néztem utána receptnek, arra gondoltam ezt én most érzésre csinálom.
Volt kb.2-3 kg-nyi az alma, de ebben a mennyiségben volt 5-6 szem sima alma és körte is vegyesen.
A gyorsfőző edényembe beletettem a gyümölcsöket , kb.20-30 dkg nád cukrot, kb. 1-2 evő kanálnyi fahéjat és kb.2-3 dl vizet. Elkezdtem főzni alacsony fokozaton tetővel úgy 1,5-2 órán keresztül .
Ekkor levettem a tetőt , összekevertem, kóstoltam, nem hiányzott belőle semmi. A fahéj nem nyomta el a birs kellemesen fanyar ízét, megmaradt a jellegzetes íz, mégis finoman érezhető a fahéj. Egyedül a vízből öntöttem le de nem öntöttem ki hátha mégis kell. ( nem kellett végül ). Bot mixer segítségével “rusztikusra ” turmixoltam, nem lett teljesen egynemű, hagytam benne darabkákat.
Az üvegcséket már a főzés ideje alatt kifőztem . Még forrón beletöltöttem a lekvárt, fejjel lefelé fordítva hagytam őket kihűlni. 7 üveg lett tele ( 2,5 3, 4 dl nagyságúak vegyesen ).
Ennyire egyszerű volt. Még kapható a piacokon birsalma , ti főztetek belőle ? Vagy sajtot csináltatok esetleg?
Mára kalács sütést tervezek a lekvárral isteni lesz.
A kalács recept :http://falusilibak.blogspot.hu/2012/09/kalacsom-kalacsom.html
További kellemes hosszú hétvégét kívánok Nektek!!
Julie
Először bírsalmasajt – őzgerinc formákban, majd lekvár…
jól hangzik:-))Libák
A cserépkályhàn illatoznak,száradnak a birssajtok.A felét már elajándékoztam….