Nemrégiben baráti társaságban a tortákról beszélgettünk. /Pedig tudok másról is beszélgetni, esküszöm…:)/Szóval a kinek mi a kedvence témánál többször felmerült a sajttorta neve. Általában olyan köntösben, hogy “kedvenc, de otthon nem készítem, mert bonyolult.”
Ez a torta nekem is nagy kedvenc. Sokszor sütöttem már, és semmivel sem bonyolultabb, mint például egy sima csokitorta. Sőt. A “tészta” keksz, addig semmi gond, csak morzsolni kell. A krémet szépen lassan kell hozzávalónként kevergetni, ebben sincs semmi nehéz. A sütésnél arra kell figyelni, hogy gőzben süljön. Én ezt egyszerűen úgy oldom meg, hogy a sütő aljára egy nagyobb tepsiben vizet teszek. A hőre is illik odafigyelni, de 15 perc után eltekerni egy gombot nem olyan nehéz.:) Tehát sajtkrémtortát sütni könnyű!!!
Aki eddig másképp gondolta, próbálja ki ezt a sütőtökös receptet. Nem igazán érezni benne a tököt, mégis lággyá teszi a krémet. Nos, hétvégén lesz sajtkrémtorta?
Hozzávalók:
Az alaphoz:
400g Győri édes kakaós keksz /családi csomag/
150 g vaj
3 ek kakaó
A krémhez:
350g mascarpone
330g tejföl / nagy doboz/
2dl habtejszín
100g porcukor
2 cs vaníliás cukor
40g kukorica keményítő
4 egész tojás
400g sütőtökpüré /kisebb tök/
Karamellhez a tetején: /elhagyható/
100 g kristálycukor
50g vaj
1 dl tejszín
A tökkel kezdem, mert annak kell idő. Feldarabolom, megsütöm, hagyom hűlni. Közben a kekszet összetöröm-szétmorzsolom. Van mozsaram, de más konyhai eszköz is tökéletes eme célra, pl egy klopfoló. A vajat mikróban megolvasztom, kézzel összegyúrom a kakaóval és a keksszel. Egy 26 centis kapcsos forma aljára sütőpapírt vágtam, ebbe nyomogattam bele a kekszet.
A krémhez robotgépem legkisebb fokozatán kevertem össze a hozzávalókat a fenti sorrendben. Legvégén ment bele a tökpüré, már kihűlt állapotában. Elég híg krém, nem kell megijedni, nem lett elrontva.:)
Ráöntöm a kekszes alapra. A sütő aljába egy tepsibe vizet tettem /kb 2 liter volt/így oldottam meg a gőzben sütést. A kapcsos formámból sütés közben pár csepp krém ki is csöpögött, szerencsére bele a vízbe, így nem volt büdös.
A sütés: előmelegített, 180 fokos sütőben kezdtem. 15 perc múlva levettem 150 fokra, és lekapcsoltam a légkeverést is. Így sült még 35 percig.
Én általában késő délután szoktam megsütni, és éjszakára a hűtőben hagyom. Másnap gyönyörűen lehet vágni.
Karamell a tetején már csak plusz ráadás, anélkül is tökéletes a torta. Ehhez a cukrot egy lábasban felteszem a tűzregázra alacsony fokon. Nem is nyúlok hozzá amíg felolvad. Ekkor lehúzom, hozzákeverem a vajat. Majd ha megolvad, a tejszínt is lassan. Ekkor rakom vissza a gázra, és főzöm-forralom még pár percig. Picit hagyom hűlni.
Találsz még sajtkrémes torta receptet a képre kattintva:
Julia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: