Olajbogyós kenyér

Van egy régesrégi barátom, akivel kb 18 évesen kerültünk közös társaságba. A Dallason és ismeretlen olasz showműsorokon /senki sem beszélt olaszul persze…/ végignevetett sok év következett bulizással, tanulással, szóval a gondtalan  húszas évekkel.

Álmos ma két kisfiát nevelgeti feleségével Anitával, és jogászként dolgozik.  Nade itt jön az érdekesség: néha kirak a facebookra képeket olyan maga sütötte kenyerekről, hogy eláll a szavam! Így meginvitáltam, /és ő szerencsére boldogan vállalta/ hogy néha legyen a vendégsütőnk itt a blogon.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én többször próbálkoztam kenyérsütéssel, de sosem lett ilyen gyönyörű.

Mikor megkértem Álmost, ossza az észt nekem, mitől ilyen magas és levegős a kenyere, azt válaszolta, hogy tök egyszerű: ne stresszeljem túl. Megfogadva a tanácsot, ma rettentő stresszmentesen megsütöm a kenyerét. Ezen bejegyzés aljára este odabiggyesztem, hogy sikerült. Ha megsütitek, küldjetek képet ti is, és közzéteszem! De most Álmosé a főszerep, és az ő csudaszép alkotásáé:

IMG_0971blog

Hozzávalók:

1 kg kenyérliszt

3×7 g szárított élesztő

30 g kristálycukor

20 g só

6.5 dl langyos víz

1 kis üveg jó minőségű olajbogyó

 A lisztet összemixeljük a sóval, cukorral, az élesztővel és a vízzel, aztán teljes erővel gyúrás (Álmoséknál ezt a műveletet a fiúk végzik). Takarítás után mehet a tészta egy mély tálba, a tetejére légmentesen folpack, ezt tegyük 45 percre a radiátorra, vagy bármi melegebb helyre.  Ennyi idő alatt durván a kétszeresére dagad a tészta. Vegyük ki a tálból, adjuk hozzá az apróra darabolt olívabogyót, és az egészet ismét gyúrjuk alaposan át (Beni ismét akcióban). Újabb takarítás után a tészta menjen vissza a tálba, rá folpack, és még 45 perc pihenés a radiátoron. Most már nem kétszerezi meg a méretét, de tovább hízik, és telt, kissé ragacsos állagú lesz. Az egészet finoman formázzuk olyanná, amilyennek egy cipót gondolunk, és mehet egy sütőpapíros tálcára. Ezt tegyük be 225 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 30 percig. Tilos közben kinyitni a sütőajtót!! 30 perc után kész vagyunk, hagyjuk egy órát állni magában, és ehető!!!

IMG_0972blog

IMG_0974

Ahogy ígértem, a saját tapasztalat: mindent úgy csináltam, ahogy fent olvasható, és ez lett az eddigi legszebb és legfinomabb kenyerem!!!! Most boldogság van! Sokszor próbálkoztam, és valami sosem úgy jött össze, ahogy kellett volna, de most -számomra- tökéletes lett. Lehet, hogy tényleg beválik a ne stresszeljük túl teória???

IMG_9667blog

IMG_9674blog

Álmos&Julia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Falusi Libák says:

    Álmos mester válasza:
    Nagyon jó kérdés!! Pont ma gondolkodtam ezen. Szerintem érdemes lehet kipróbálni dióval, aszalt paradicsommal, rukkolával, kapri bogyóval, előzetesen megpirított hagymával, fokhagymával, zöld (friss) bazsalikommal, mazsolával, pisztáciával, hámozott napraforgó maggal, cukkinivel, esetleg padlizsánnal (nem mind egyszerre, hanem külön-külön). 🙂

  2. Szia, Szerintem tökéletes bogyó nélkül is, de megkérdezem Álmos mestert. Julia

  3. Sándorné Sárdi says:

    Borzasztóan tetszik a kenyér, de nálunk az olajbogyó “nem megy”. Senki nem szereti. mit ajánlotok a bogyó helyett ???? Köszi és szép napot Sárdiné Magdi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!