Tavasszal volt egy közös mókánk két kedvenc bloggeremmel, Limarával, és Judittal a Csak a puffin blogtól. Emlékeztek? Egy bizonyos szóról kinek milyen étel jut eszébe játék. Ide kattintva megtalálható a bejegyzés.
Remélem a többiek nevében is mondhatom, hogy nagyon szerettük ezt a közös munkálkodást, ezért újra itt vagyunk együtt!
A szavunk ezúttal a KARÁCSONY volt, mi más. Most sem tudtuk, mit készít a másik, ez benne az izgalmas.
Nálam idén töltött pulyka lesz a karácsonyi menü, innen jött az ötlet.
Ez alapból egy tök egyszerű recept. Puha, lágy tésztába töltöttem mézeskalács fűszerrel párolt almát. A végeredmény mégis valami más, különleges, amilyen még nem volt.
Hozzávalók a tésztához:
4 nagy tojás
160g kristálycukor
4 ek olaj
4ek víz
160g liszt
1 tk sütőpor
Hozzávalók az almás töltelékhez:
1 kg alma
100g vaj
1 1/2-2 dl tej /amennyit felvesz a töltelék/
4 csapott teáskanál mézeskalács fűszer
5 ek méz
2-3 ek cukor
A tetejére:
2-2 1/2 dl habtejszín
1-2 ek porcukor
Egész tojásokat a cukorral gépi habverővel kb 10 percig jó habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet és az olajat. Még 1-2 perc kavarás, és ki lehet kapcsolni a gépet. Hurrá! A lisztet és sütőport összedolgozzuk, majd egy kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshoz. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába öntöttem, amibe előzőleg sütőpapírt vágtam.
Előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben nekem 25 perc alatt megsült.
Amíg sült, elkészítettem a tölteléket. Az almákat megpucoltam, és kb 1 centis darabokra vágtam. Egy lábasban megolvasztottam a vajat, rádobtam az almákat és pár percig pároltam. Jött a mézeskalács fűszer, /ha ez nincs éppen, vagy nem szeretitek, 1-1 tk fahéjjal és gyömbérrel is nagyon finom/ méz, cukor. Jól elkevergettem, majd felöntöttem másfél dl tejjel. 15-20 percig főztem, majd jól kivittem a hidegre hűlni.
Mikor már a tészta is, alma is kihűlt, jöhet a befejező művelet. Egy éles késsel körbevágtam a tészta pereme mellett, kb 1-2 centit hagyva. Szépen ki lehet szedni a tésztát belőle úgy, hogy az alján is maradjon 1-2 centi piskóta.
Amit kiszedtem, belemorzsoltam az almába, kezemmel összekevergetem. Ha esetleg még megkívánja, pár kanál tejet lehet hozzá tenni. A tészta alját megkentem barack lekvárral, és rákanalaztam az almás tölteléket.
Tejszínhabot a porcukorral jó keményre felvertem, rákanalaztam a tortára, megszórtam kevés fahéjjal, és tálalható is!
Julia
Ide kattintva találjátok Limara karácsonyi meglepetését
Itt pedig Juditét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: