Karácsonyi töltött torta

Tavasszal volt egy közös mókánk két kedvenc bloggeremmel, Limarával, és Judittal a Csak a puffin blogtól. Emlékeztek? Egy bizonyos szóról kinek milyen étel jut eszébe játék. Ide kattintva megtalálható a bejegyzés.

Remélem a többiek nevében is mondhatom, hogy nagyon szerettük ezt a közös munkálkodást, ezért újra itt vagyunk együtt!

A szavunk ezúttal a KARÁCSONY volt, mi más. Most sem tudtuk, mit készít a másik, ez benne az izgalmas.

Nálam idén töltött pulyka lesz a karácsonyi menü, innen jött az ötlet.

Ez alapból egy tök egyszerű recept. Puha, lágy tésztába töltöttem mézeskalács fűszerrel párolt almát. A végeredmény mégis valami más, különleges, amilyen még nem volt.

IMG_0078blog

Hozzávalók a tésztához:

4 nagy tojás

160g kristálycukor

4 ek olaj

4ek víz

160g liszt

1 tk sütőpor

Hozzávalók az almás töltelékhez:

1 kg alma

100g vaj

1 1/2-2 dl tej /amennyit felvesz a töltelék/

4 csapott teáskanál mézeskalács fűszer

5 ek méz

2-3 ek cukor

A tetejére:

2-2 1/2 dl habtejszín

1-2 ek porcukor

Egész tojásokat a cukorral gépi habverővel kb 10 percig jó habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet és az olajat. Még 1-2 perc kavarás, és ki lehet kapcsolni a gépet. Hurrá! A lisztet és sütőport összedolgozzuk, majd egy kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshoz. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába öntöttem, amibe előzőleg sütőpapírt vágtam.

Előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben nekem 25 perc alatt megsült.

Amíg sült, elkészítettem a tölteléket.  Az almákat megpucoltam, és kb 1 centis darabokra vágtam. Egy lábasban megolvasztottam a vajat, rádobtam az almákat és pár percig pároltam. Jött a mézeskalács fűszer, /ha ez nincs éppen, vagy nem szeretitek, 1-1 tk fahéjjal és gyömbérrel is nagyon finom/ méz, cukor. Jól elkevergettem, majd felöntöttem másfél dl tejjel. 15-20 percig főztem, majd jól kivittem a hidegre hűlni.

Mikor már a tészta is, alma is kihűlt, jöhet a befejező művelet. Egy éles késsel körbevágtam a tészta pereme mellett, kb 1-2 centit hagyva. Szépen ki lehet szedni a tésztát belőle úgy, hogy az alján is maradjon 1-2 centi piskóta.

IMG_0056blog

Amit kiszedtem, belemorzsoltam az almába, kezemmel összekevergetem. Ha esetleg még megkívánja, pár kanál tejet lehet hozzá tenni. A tészta alját megkentem barack lekvárral, és rákanalaztam az almás tölteléket.

IMG_0061blog

 

IMG_0068blog

Tejszínhabot a porcukorral jó keményre felvertem, rákanalaztam a tortára, megszórtam kevés fahéjjal, és tálalható is!

IMG_0072blog

Julia

Ide kattintva találjátok Limara karácsonyi meglepetését

Itt pedig Juditét.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!