Legjobbat hagytam a legvégére. Nekünk a stollen a kedvenc karácsonyi kalácsunk. Mikor még nem sütöttem, készen vettem a boltban. Most már persze magam sütöm. Imádom a gyúrását is, az illatát is, mikor sül. A kész kalács íze annyira finom, annyira karácsonyi!
Ezt a receptet férjem nagynénjétől örököltem, úgy jó, ahogy van!
Hozzávalók:
50dkg fehér búzaliszt
2 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 egész tojás
1 tojássárgája
150 g mazsola
30 ml rum
100g apróra vágott mandula vagy dió
200g apróra vágott aszalt gyümölcs /én s.barackot, szilvát tettem bele/
150g apróra vágott kandírozott narancshéj /elkészítése itt/
10 db eldarabolt zselés szaloncukor /csokiborítás nélkülit vettem/
1 citrom reszelt héja
Kenéshez:
5 dkg vaj
porcukor
A cukros tejben felfuttattam az élesztőt. Egy jó nagy kelesztő tálba beleszitáltam a lisztet, hozzáadtam a kis /kb 1centis/ darabokra vágott vajat, tojást, élesztős tejet és a citrom reszelt héját. Kezemmel gyúrtam, amíg már nem éreztem a vajdarabokat.
Mazsolákra ráöntöttem a rumot, hagytam ázni benne. Majd az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, mandulával, narancs héjjal, zselés szaloncukorral együtt hozzáöntöttem tésztához. Az egészet jó alaposan átgyúrtam a kissé belisztezett pulton. Ez kb 15 percet vett igénybe. Kelesztőtálba tettem a nagy gombócot, és 90 percig meleg helyen magára hagytam.
Ennyi idő alatt kb a kétszeresére dagad. Kicsit átdolgoztam, és ketté osztottam.
Pár szót a formázásról: a hagyományos stollen forma /oválisra nyújtás, középen mélyedés, majd ráhajt/ nekem nem jött be. Sütés közben mindig elterült, túl lapos lett, szétsült az egész. Pedig próbálkoztam így is, úgy is… Németországban stollen formában sütik, de nekem nincs, nem is tudom lehet-e kapni itthon. Mindenesetre nem hiányzik, mert enélkül is szépre lehet sütni.
Tésztát a kezemmel kb 20×15 centis téglalappá lapogatom, és mint a bejglit feltekerem. Nekem ez jött be, így nem lesz lapos, nem csúszik szét sütés közben. Ebből az adagból mindig 2 kalácsot sütök.
A másik mód, hogy szilikon formában sütöm. Szoktam kuglófban, őzgerincben, vagy gyümölcskenyérben. Persze tudom, hogy eredetileg nem ilyenben kéne, de így megsütve annyira finom! Nem száraz, nem kemény. Elvégre ez a lényeg, nem?
180 fokra kapcsolom a sütőt. A légkeverést félidőben le szoktam venni. Ha feltekerve, /mint a bejgli/ sütöm, mindig teszek alá sütőpapírt. Formázás után már csak addig kel a tészta, amíg bemelegszik a sütő.
A sima feltekert 35 perc alatt megsül. Szilikonban kell még neki +10 perc. Nem kell megijedni, szép barna színe lesz.
Ahogy kiveszem, azon nyomban megkenem olvasztott vajjal a tetejét, oldalát. Utána jól beszórom porcukorral, majd ezt a műveletet még egyszer megismétlem. Ha ezzel megvagyok, még így melegen betekerem az egészet sütőpapírba, majd alufóliába, vagy folpackba. Mikor így hűtöm, a végeredmény mindig puhább lesz.
Még egy megjegyzés: szerintem ennek a kalácsnak a rum és a narancshéj adja meg a tökéletes ízét. Ha szaloncukor, vagy mandula nincs otthon az még nem gáz, de ezt a két dolgot én nem hagynám ki! A narancshéj elkészítéséről ide kattintva olvashattok. Idén nem volt időm egy napig áztatni, úgyhogy gyorsan megcsináltam amíg a tészta kelt.
Boldog Karácsonyt kívánunk mindenkinek!
Szeretettel,
Julie&Julia
Nem fogod megbánni! Boldog Karácsonyt!
Azt mondtam, holnap már nem sütök. Pedig de.:-)
Köszönöm a receptet, hasonlít az enyémre, de azt legalább egy héttel karácsony előtt meg kell sütni, hogy igazán finom legyen.
Boldog karácsonyt!