Ragacsos nagyon csokis keksz

Búcsúztassuk az évet egy brutál finom, nagyon csokis sütivel. Ez megint egy olyan darab, amihez nem is írnék sok mindent, mert egyszerűen ki kell próbálni, meg kell kóstolni.

Nem bonyolult, nem igényel sütés előtt sok óra hűtést. Csak bekevered, 10 perc alatt sütöd. Ha van kedved töltöd, ha nincs, nem töltöd. Mondhatni mindegy, mert mindenhogy jó, de talán a közepén csokival mégiscsak  jobb. Ha már lúd…

Most úgy volt kedvem, hogy a férjemet kértem meg a süti fotózására. /Tőle tanulgatok fotózni én is./ Nagyon érdekes, hogy egy férfi szem mennyire másképp látja a sütit. Én általában szeretem fehéren, világosan fotózni a desszerteket, ő pedig téglán, zuzmóval, színesen fotózta. Nekem nagyon bejön, szeretem ezeket a képeket!

IMG_9854blog

 

IMG_9853blog

Hozzávalók a tésztához /15 db összeragasztott süti készült ebből/:

200g étcsoki

50g vaj

2 ek kakaó

2 egész tojás

100g kristálycukor

100g liszt

1 tk sütőpor

csipet só

Krémhez:

100g tejcsoki

50g vaj

fél narancs leve

Tésztához az étcsokit és a vajat vízgőz felett megolvasztottam, hozzáadtam a kakaót, jól eldolgoztam és hagytam kicsit hűlni. /Mikróban is lehet olvasztani, de akkor óvatosabban, sűrűn ránézve, kevergetve célszerű ezt űzni./

2 egész tojást a cukorral és a csipet sóval a robotgépem legnagyobb fokozatán kb 7 percig vertem, majd kanalanként hozzákevertem a sütőporos lisztet. Gép dolgozott tovább, én pedig hozzáöntöttem a csokis vajat is. Még pár perc kavar, és kész is van a tészta.

2 teáskanál segítségével, sütőpapírral ellátott tepsire pakoltam kis, diónyi gombócokat. / Egyik kanállal kimértem, másik segítségével próbáltam a papírra gömbölyíteni./ Kicsit ragad, nyúlik a tészta, de megsülve szépen kigömbölyödnek.

IMG_9847blog

 

Előmelegített, nem légkeveréses sütőben, 180 fokon 10-12 perc alatt sülnek meg.  A tetejük gyönyörűen berepedezik. Ez nem egy kemény kekszes süti, hanem kicsit ragacsos, puhább, de mégsem omlós fajta. Nekem ezek a kedvenceim!

IMG_9926blog

A krémhez megolvasztottam a tejcsokit, hozzákevertem a vajat, rányomtam a fél narancs levét. Jól eldolgoztam, és kitettem a hűvösre. Mikor sűrű krém állagú lett, megkentem vele a sütiket. Ha valaki jobban szereti az étcsoki ízét a krémben, természetesen használható az is.

IMG_9880blog  IMG_9885blog

IMG_9863blog

Julia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. flora0712 says:

    most lett kész. szerintem és anyám szerint is brutál finom. és szerintem nyugodtan használd ezt a szót. és köszi. nagyon jó recept.

  2. Köszönöm a gyors választ! Újra próbálom:)

  3. Falusi Libák says: (előzmény @radorca)

    Szia,
    Attól lesz ilyen berepedezett tetejű, hogy a tojásokat nagyon habosra keverjük a cukorral. Tulajdonképpen ez a “habcsók” repedezik be a tetején, és képez egy vékony réteget.
    Xilittel talán ezért nem működött….
    Júlia

  4. radorca says:

    Szia,
    Ma elkészítettem ezt a sütit. Sajnos nekem egyáltalán nem lett ilyen gyönyörű, berepedezett tetejű. Sőt, már maga a tészta sem volt ilyen ragacsos, folyós:( Mit ronthattam el? A számít, hogy kristálycukor helyett Xilit-et használtam?
    Segíts légyszi:) köszi előre is

  5. Elnézést kérek, meg is értem a hozzászólást, de ehhez a sütihez nem találtam megfelelő szót.
    Valószínűleg nem is nagyon használom többet, mert én is a szépre tanítom a srácaimat.:)

  6. Marcsi Szolnoki says:

    Egy finom süteményez hogy illik a brutál szó, ami a kemény erőszakra utaló brutalitásból szóból ered.
    Hová lesz a magyar nyelv szépsége?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!