Perec zsemle

Azért kapta ezt a fura elnevezést, mert perec tésztából készül, ugyanolyan eljárással. Én már nem is nagyon csinálok másféle zsemlét, mert ez annyira de annyira ízlik nekünk!

Tudom, hogy kissé macerás a kelesztés-formázás-kelesztés-főzés-sütés folyamata, de nagyon megéri. Én egyszerre sokat, dupla adagot szoktam készíteni. Megeszünk párat még melegen, a többit pedig berakom a mélyhűtőbe.

Srácaimnak ebből szoktam csomagolni a suliba. Reggel csak kikapom a hűsről, 1-2 percre berakom a mikróba, és tökéletes!

_DSC0480blog

_DSC0523blog

Hozzávalók 16 darabhoz:

1 kg fehér búza finomliszt

2 ek olaj

25g friss élesztő

550 ml langyos tej

3 tk só

1tk cukor

Főzéshez:

1 l víz

2tk szódabikarbóna

1ek cukor

A sós öntethez a tetején: /elhagyható/

2 ek liszt

1ek só

víz /annyi, hogy a tejfölnél kicsit folyósabb állagú legyen/

Egy nagy tálba beleöntöm a tészta összes hozzávalóját, és kézzel elkezdem összedolgozni. Mikor már összeállt, kirakom a pultra, és ott szép sima tésztává gyúrom. Ez kb 10-15 perces munka. Akkor jó, ha már fényes, és nem ragad.

Ekkor visszateszem a nagy tálba, letakarom, és meleg helyen hagyom kelni másfél órát.

Ez idő alatt kb a duplájára dagad. Kiveszem, 16 részre vágom, és zsemléket formázok belőle. Ide kattintva megtaláljátok a videót, amiből a formázást tanultam.  (2:55-nél indul ez a rész)

A golyócskákat olajozott tepsire rakom, letakarom, és még fél órát hagyom pihenni.

_DSC0467blog

Főzés előtt

Ezalatt felforralom a vizet a szódabikarbónával és a cukorral. A zsemlék mindkét oldalát főzöm benne 1-1 percig.

_DSC0475blog

Visszateszem a kiolajozott tepsikre, ezután már csak addig pihen, míg melegszik a sütő. Lehet sütni sütőpapíron is, de arra oda kell figyelni, hogy szilikonos legyen, különben ráragad sütés közben a papír. Én már jártam így sajnos. Azóta sütöm olajozott tepsin. Sütés előtt éles késsel bevagdosom a tetejét kb fél centi mélyen.

200 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben sütöm 15 percig. Ekkor kiveszem, és meglocsolom a liszt-só-víz keverékével, majd még 10 percre visszatolom a sütőbe. Ezen 25 perc alatt jó ropogósra sül, mi így szeretjük. Ha ez valakinek annyira nem jön be, 20 perc sütés is elég.

Ha nem tesztek rá lisztes-sós keveréket, akkor persze nem kell vele csinálni a sütés 25 perce alatt semmit, csak várni a csodát…

_DSC0488blog

Julia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!