Azért kapta ezt a fura elnevezést, mert perec tésztából készül, ugyanolyan eljárással. Én már nem is nagyon csinálok másféle zsemlét, mert ez annyira de annyira ízlik nekünk!
Tudom, hogy kissé macerás a kelesztés-formázás-kelesztés-főzés-sütés folyamata, de nagyon megéri. Én egyszerre sokat, dupla adagot szoktam készíteni. Megeszünk párat még melegen, a többit pedig berakom a mélyhűtőbe.
Srácaimnak ebből szoktam csomagolni a suliba. Reggel csak kikapom a hűsről, 1-2 percre berakom a mikróba, és tökéletes!
Hozzávalók 16 darabhoz:
1 kg fehér búza finomliszt
2 ek olaj
25g friss élesztő
550 ml langyos tej
3 tk só
1tk cukor
Főzéshez:
1 l víz
2tk szódabikarbóna
1ek cukor
A sós öntethez a tetején: /elhagyható/
2 ek liszt
1ek só
víz /annyi, hogy a tejfölnél kicsit folyósabb állagú legyen/
Egy nagy tálba beleöntöm a tészta összes hozzávalóját, és kézzel elkezdem összedolgozni. Mikor már összeállt, kirakom a pultra, és ott szép sima tésztává gyúrom. Ez kb 10-15 perces munka. Akkor jó, ha már fényes, és nem ragad.
Ekkor visszateszem a nagy tálba, letakarom, és meleg helyen hagyom kelni másfél órát.
Ez idő alatt kb a duplájára dagad. Kiveszem, 16 részre vágom, és zsemléket formázok belőle. Ide kattintva megtaláljátok a videót, amiből a formázást tanultam. (2:55-nél indul ez a rész)
A golyócskákat olajozott tepsire rakom, letakarom, és még fél órát hagyom pihenni.
Ezalatt felforralom a vizet a szódabikarbónával és a cukorral. A zsemlék mindkét oldalát főzöm benne 1-1 percig.
Visszateszem a kiolajozott tepsikre, ezután már csak addig pihen, míg melegszik a sütő. Lehet sütni sütőpapíron is, de arra oda kell figyelni, hogy szilikonos legyen, különben ráragad sütés közben a papír. Én már jártam így sajnos. Azóta sütöm olajozott tepsin. Sütés előtt éles késsel bevagdosom a tetejét kb fél centi mélyen.
200 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben sütöm 15 percig. Ekkor kiveszem, és meglocsolom a liszt-só-víz keverékével, majd még 10 percre visszatolom a sütőbe. Ezen 25 perc alatt jó ropogósra sül, mi így szeretjük. Ha ez valakinek annyira nem jön be, 20 perc sütés is elég.
Ha nem tesztek rá lisztes-sós keveréket, akkor persze nem kell vele csinálni a sütés 25 perce alatt semmit, csak várni a csodát…
Julia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: