Anya nagy kedvence a csirkeszárny. Mivel mi már kicsit untuk, kikísérletezte azt a tuti receptet, ami mindenkinek ízlik. Azóta már én is készítek egyedül ( is) csirkeszárnyat. Egyszerűen megunhatatlan, annyira finom! Nálunk mindenki szereti, még a válogatós öcséim is. 🙂
Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
6+1 evőkanál méz
6 evőkanál szójaszósz
6 evőkanál ketchup
6 evőkanál olíva olaj
6 gerezd fokhagyma
bors, pirospaprika
cayenne bors
Egy nagy tálba tettem a mézet, szójaszószt, ketchupot, olíva olajat és a fokhagymát, amit a kinyomón kipréseltem. Rászórtam kb fél lapos mokkáskanál borsot, és ennél kicsit kevesebb pirospaprikát. A csirkeszárnyakat vagy kettévágjuk, vagy nem, éppen milyen kedvünk van.:) Majd jól meghempergetjük, elkeverjük a mézes öntetben. Pár órára hűtőbe tesszük, de csináltuk már úgy is, hogy nem pihent. (Sokkal finomabb az első verzió.)
Majd kivettem a tálból a szárnyakat, és áttettem egy tepsire. A tál alján maradt egy kis szósz, azt nem öntöttem rá rögtön a csirkére, hanem elkevertem még 1 evőkanál mézzel, és félreraktam. A tepsi szárnyat betoltam a sütőbe, és előmelegített 180 fokon 20 percig sütöttem. A 20 perc letelte után elővettem a megmaradt szószt, és átkentem vele a szárnyakat. Ekkor szoktuk a felét megszórni cayenne borssal. ( Az öcséim nem szeretik a csípőset, az ő részüket nem szórjuk.) Visszatettem a sütőbe, és még 25-30 percet sültek. Eközben még egyszer, vagy kétszer meglocsoljuk a lével, ami alatta sül.
Mi jégsalátával esszük, azt is meglocsoljuk a csirke finom megsült öntetével.
Sári
Szia,
Lehet, hogy mi írtuk le bonyolultan. Most egyszerűsítettem rajta egy kicsit, így oké? 🙂
Bocsi de jol ertem, hogy 20 perc utan kiveszem kulon rakom a csirket meg a szoszt es a suton kivul rakok hozza mezet. Varok 20 percet (addig a csirke kint hul!?!??) es csak utana rakom vissza?!? Bocsi,ha ertetlen vagyol! 🙂
Ez nem annyira roppanós, azon van szerintem még valami cucc… Persze, csináltam már csirkemellel is, de akkor az olajból kevesebbet tettem.
Ez olyasmi lehet csajok mint a kínai szezámmagoson a roppanós, édes burok? Csirkemellel is adja vajon? Gondolom el nem rontja 🙂 Amúgy én is megéheztem ám!
Ez olyasmi lehet csajok mint a kínain a roppanós ragacsos mártás? Csirkemellel is adja gondolom 🙂 Amúgy én is megéheztem ám!
Az bizony.:)
Összefutott a nyál a számban! 🙂
Ez iszonyat finom lehet!