Fahéjas kelt bogyók

Ha arra gondolok, hogy számomra milyen a finom desszert, biztosan nem egy kelt tésztás édesség jut eszembe. Ezért lepett meg engem is, hogy ez a fahéjas dolog mennyire bejött. Szó szerint rájártam, pedig mindig eldöntöttem, hogy na ez az utolsó, de nem bírtam ki. Ez valami fantasztikus!!! Olyasmi, mint a majomkenyér, de mégsem az.

Volt valamikor régebben egy felhívásunk, hogy küldjetek jól bevált recepteket. Egy picit elmaradtam a megsütögetésükkel, de most elkezdtem pótolni. Ott Katalin egy lelkes olvasónk, aki szokott nekem küldeni jól bevált recepteket. Ezt a tésztát is ő küldte, brióst és tekercseket szokott belőle sütni. Én egy picit átfantáziáltam, de a tészta recept az övé. Köszönjük szépen, a recept tényleg tökéletes!

IMG_0680blog

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg fehér búzaliszt

3 dkg friss élesztő összemorzsolva

5 dkg olvasztott vaj

1 egész tojás

1 db citrom reszelt héja (elhagyható)

5 dkg porcukor

1 csomag van.cukor

2,5 dl langyos tej

1-2 csipetnyi só

szóráshoz-töltéshez:

150 g vaj

15 g fahéj

150 g cukor

200 g főző vagy habtejszín a locsoláshoz

karamell öntet a tetejére (elhagyható)

Én nagyon egyszerűen csináltam, mindent belezúdítottam a kenyérsütő gépbe. Készítettem már kézzel is, ekkor minden hozzávalót beleöntöttem egy nagy tálba, és elkezdtem összegyúrni. Ez a tészta picit lágy, picit ragad, de simán meg lehet oldani. Néha-néha szórtam hozzá még kevés lisztet, és a pulton gyúrtam kis gombóccá. Kelesztőtálban letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem.Mikor már jó pufi lett, akkor kis gombócokra tépkedtem. Kisebb-nagyobb darabokra, kinek, hogy tetszik. 150 g vajat megolvasztottam, másik tálba előkészítettem a fahéjas cukrot. A golyókat először az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba forgattam. Ha jó gazdagon hempergettek, lehetséges, hogy ez a cukor-fahéj-vaj mennyiség nem lesz elegendő, és pótolni kell. Persze ez legyen a legnagyobb probléma… 30cm átmérőjű pitetálam aljára sütőpapírt vágtam (szilikonos! fontos, különben leragad) ebbe tettem bele szépen egymás mellé a golyócskáimat. Ezt a tálat sütés közben kicsit kinőtte, tehát lehet nyugodtan ennél nagyobb, vagy téglalap alakúba is pakolni őket. Üvegbe, kerámiába, ami van otthon. 200 g tejszínnel meglocsolgattam, majd fél órát hagytam kelni még így a pitetálban. Itt sütés előtt:

IMG_0666blog
Előmelegített, 180 fokos sütőben sütöttem 35 percig. A légkeverést félidőben levettem, mert elkezdett nagyon pirulni. A széle lett a legfinomabb…
IMG_0674blog
Rögtön, ahogy kivittem a sütőből, rálocsoltam a karamell öntetet. Recept itt. Hát ez valami csoda! Komolyan. A külső kérge kicsit ropogós lett, belül olyan puha, hogy szavak nincsenek rá, a karamell öntet meg amúgy is a szerelmem, szóval ez tényleg ott van… Nagyon!
IMG_0685blog
Júlia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. marla singer says:

    Ez eszméletlenül finom sokadszorra is 🙂

  2. Rita Cseklánné Szendrei says: (előzmény @Falusi Libák)

    Köszönöm, ma kipróbálom 🙂

  3. Szia, itt nem futtattam külön. Sokan megsütötték azóta, jók a visszajelzések szerencsére.:)

  4. Rita Cseklánné Szendrei says:

    Szia. Az élesztőt nem kell felfuttatni? Köszi

  5. Falusi Libák says: (előzmény @Lajosné Tóth)

    Nem fogod megbánni! Aki megsütötte, mindenki elégedett volt szerencsére. 🙂

  6. Lajosné Tóth says:

    Nagyon jól néz ki,hétvégén kifogom próbálni.Köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!