Ha arra gondolok, hogy számomra milyen a finom desszert, biztosan nem egy kelt tésztás édesség jut eszembe. Ezért lepett meg engem is, hogy ez a fahéjas dolog mennyire bejött. Szó szerint rájártam, pedig mindig eldöntöttem, hogy na ez az utolsó, de nem bírtam ki. Ez valami fantasztikus!!! Olyasmi, mint a majomkenyér, de mégsem az.
Volt valamikor régebben egy felhívásunk, hogy küldjetek jól bevált recepteket. Egy picit elmaradtam a megsütögetésükkel, de most elkezdtem pótolni. Ott Katalin egy lelkes olvasónk, aki szokott nekem küldeni jól bevált recepteket. Ezt a tésztát is ő küldte, brióst és tekercseket szokott belőle sütni. Én egy picit átfantáziáltam, de a tészta recept az övé. Köszönjük szépen, a recept tényleg tökéletes!
Hozzávalók a tésztához:
3 dkg friss élesztő összemorzsolva
5 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
1 db citrom reszelt héja (elhagyható)
5 dkg porcukor
1 csomag van.cukor
2,5 dl langyos tej
1-2 csipetnyi só
szóráshoz-töltéshez:
150 g vaj
15 g fahéj
150 g cukor
200 g főző vagy habtejszín a locsoláshoz
karamell öntet a tetejére (elhagyható)
Én nagyon egyszerűen csináltam, mindent belezúdítottam a kenyérsütő gépbe. Készítettem már kézzel is, ekkor minden hozzávalót beleöntöttem egy nagy tálba, és elkezdtem összegyúrni. Ez a tészta picit lágy, picit ragad, de simán meg lehet oldani. Néha-néha szórtam hozzá még kevés lisztet, és a pulton gyúrtam kis gombóccá. Kelesztőtálban letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem.Mikor már jó pufi lett, akkor kis gombócokra tépkedtem. Kisebb-nagyobb darabokra, kinek, hogy tetszik. 150 g vajat megolvasztottam, másik tálba előkészítettem a fahéjas cukrot. A golyókat először az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba forgattam. Ha jó gazdagon hempergettek, lehetséges, hogy ez a cukor-fahéj-vaj mennyiség nem lesz elegendő, és pótolni kell. Persze ez legyen a legnagyobb probléma… 30cm átmérőjű pitetálam aljára sütőpapírt vágtam (szilikonos! fontos, különben leragad) ebbe tettem bele szépen egymás mellé a golyócskáimat. Ezt a tálat sütés közben kicsit kinőtte, tehát lehet nyugodtan ennél nagyobb, vagy téglalap alakúba is pakolni őket. Üvegbe, kerámiába, ami van otthon. 200 g tejszínnel meglocsolgattam, majd fél órát hagytam kelni még így a pitetálban. Itt sütés előtt:
Örülök neki!!!
Ez eszméletlenül finom sokadszorra is 🙂
Köszönöm, ma kipróbálom 🙂
Szia, itt nem futtattam külön. Sokan megsütötték azóta, jók a visszajelzések szerencsére.:)
Szia. Az élesztőt nem kell felfuttatni? Köszi
Nem fogod megbánni! Aki megsütötte, mindenki elégedett volt szerencsére. 🙂
Nagyon jól néz ki,hétvégén kifogom próbálni.Köszönöm!