Foszlós kalács

Jön a Húsvét, eldöntöttem, hogy megtanulok kalácsot sütni. Olyan igazi puha, foszlós kalácsot, mint amilyet a nagymamám sütött. Ő sajnos már nem él, ezért a családban kérdezősködtem, és szedtem össze a tapasztalatokat, recepteket. Megtanultam egy csomó praktikát. Ki gondolta volna, hogy a foszlós kalácsnak ilyen “titkai” vannak… Amit fotóztam, a harmadik recept. Ez lett a legtökéletesebb. Azóta megsütöttem még egyszer, biztos ami biztos, ugyanilyen finom és foszlós lett. Átadom a titkokat, vigyázzatok rá.:)

IMG_0971blog

Hozzávalók:

80 g vaj

25 g élesztő

2.5 dl langyos tej

80 g cukor

1 egész tojás + 1 tojássárgája

1 csapott tk só

400 g finomliszt

100 g rétesliszt ( ha esetleg nincs otthon, nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt)

1 egész tojás a kenéshez

Állítólag az igazi kalácsot nem szabad géppel dagasztani. Nagynéném erre csak annyit mondott indokként, hogy régen sem volt gép. Szóval kézzel. Első lépésként a vajat olvasztottam meg, és kicsit félreraktam hűlni. Majd jöhet az élesztős rész. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szórtam. Ráöntöttem fél dl langyos tejet, és jól elkevergettem. Ezt is félre, kb 10 perc, amíg elkezd felfutni.

Eközben a lisztet egy nagy tálba szitáltam, (állítólag így, szitálva még foszlósabb lesz a kalács) elkevertem a sóval, cukorral. Beleütöttem a tojást, a plusz sárgáját, ráöntöttem a maradék 2 dl langyos tejet, majd a felfutott élesztőt. Kézzel elkezdtem összegyúrni. Ebben az állapotában még kicsit ragacsos, de mikor már összeáll a tészta kiteszem a pultra, és ott dolgozok vele tovább. Ilyenkor még szórok a pultra egy pici lisztet, később a vaj miatt már nem kell. Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Állítólag ez a legfontosabb momentum, mert ettől lesz igazán foszlós a kalács. Én ezt úgy csinálom, hogy a tenyerembe veszek keveset a vajból, majd azzal gyúrom tovább. Ismét kis vaj, ismét gyúrás. Mikor elfogyott minden vaj, még pár percig átdolgozom a tésztát, és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre teszem. ( Itt egyszer elrontottam, mert valahol azt olvastam 50 fokos sütőben kell keleszteni, de az a kalács túlkelt, nem volt finom. Megrepedezett és sületlen állagú lett. ) Ha letelt az ideje, újra a pultra teszem. ( Ez a tészta nem kel olyan nagyra, mint a kenyértészta.) Állítólag ilyenkor már nem szabad gyúrogatni, hogy a levegőt ne nyomjuk ki belőle. 6 részre osztom a tésztát, és óvatos mozdulatokkal kb 30cm-es rudakat sodrok belőle. Egy csipetnyit félreteszek a tésztából, ezt lentebb részletezem.

Én nem tudok szuper 6-os, 8-as fonásokat. Persze, ha nagyon akarnám biztos meg tudnám tanulni, de nekem a kerek kalács sokkal jobban tetszik. Mi a magas kalácsot szeretjük, és a hagyományos fonással nem sikerült ilyen magasra. Ha mégis az eredetinél maradnátok, vannak jó videók erről a youtube-on. Közben egy olvasónk küldött egy szuper leírást a fonásokról. Itt.

Szóval nálunk kerek a kalács. 24 cm-es formában sütöm, aljára szilikonos sütőpapírt teszek. A kalácsokat megfonom 3-as fonással, így lesz 2 db, ezt ilyen módon helyezem el a formában:

kész

Behelyezem a két fonatot, a kis lyukas helyekre pedig a félretett tésztából formázott kis golyókat teszem. (3.kép)

Ekkor lekenem a tojással, letakarom, és újabb 40 percre félreteszem kelni. Ha megkelt, újra lekenem tojással, (4.kép) és előmelegített, nem légkeveréses 180 fokos sütőben sütöm 35-40 percig. Ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral le lehet takarni a tetejét.

IMG_0963blog

IMG_0999blog

IMG_0975blog

Júlia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tekla Osztolykán says:

    Köszönöm a receptet feldobtátok vele a húsvétot! Isteni és gyönyörű lett! Kár hogy nem tudunk képet feltölteni hogy dicsekedhessünk vele nektek, örömötekre 🙂

  2. Károly Németh says:

    Jó a receptúra, én még tennék bele 1 cs vaníliás cukrot és reszelt citrom héjat.

  3. Alíz Tóth says:

    Sziasztok! isteni finom lett! Nagyon köszönöm a receptet!

  4. Zsuzsa Kerekes says:

    Nagyon finom lett! Koszonom a receptet:-)

  5. Ibolya Szabó Sándorné says:

    Megsütöttem, isteni lett. Köszi a receptet:)

  6. Hajas Vera says:

    Szuper jó recept! Tavaly húsvétra sütöttem először, most másodszor, és elmondom, soha nem ettem ilyen finom kalácsot. Nagyon szépen köszönöm.

  7. Az Ildikó says:

    Örök hálám ezért a csodálatos kalacsért! <3

  8. Falusi Libák says: (előzmény @Marta Dori)

    Marta,Nagyon örülök, hogy így ízlik! 🙂

  9. Marta Dori says:

    Köszönet a remek receptért! Már harmadjára sütöttem, mindig finom, könnyü, foszlós lesz. Nem kézzel, hanem géppel dagasztom, de nem veszi zokon. Nálunk egy kis citroméj is kerül bele, még illatosabb töle.

  10. Marta Dori says:

    Köszönet a receptért, egyszerüen remek! Harmadjára készült két héten belül. Ugyan géppel és nem kézzel dagasztom, nagyon szép könnyü és foszlós lesz minden alkalommal.

  11. Falusi Libák says: (előzmény @Andrea Hesz)

    Szia,
    Én sem láttam az elsőt..
    Én alul-felül sütéssel sütném.
    Júlia

  12. Andrea Hesz says:

    Valamiért nem látom a kérdésem amit feltettem, most megpróbálom újra…

    Azt szeretné kérdezni kedves “Falusi Libák”-tól, ha nem légkeveréssel, milyen funkciót válasszak a sütéshez? Alul, vagy alul-felül sütést. Köszönöm!

    A.

  13. Kubassy Zsuzsanna says:

    Isteni a kalács! a következőt (már hűlés közben leadta a lányom a rendelést) mogyorókrémmel feltekerve sütöm 🙂

  14. Falusi Libák says:

    Nagyon örülök, hogy szeretitek a kalácsot, és megjegyzéseket is köszönjük.
    Szép Húsvétot kívánunk mindenkinek!

  15. Bathó Mária Amanda says:

    Jelentem: isteni lett ! Köszönöm a receptet !

  16. Nyisztor Edina says:

    Most kelesztem másodjára,remélem jó lesz! 🙂

  17. Bathó Mária Amanda says:

    Jaj, de jó, hogy rátaláltam erre a receptre! Épp most pihen a tésztám. Bizonyára isteni finom lesz a holnapi ünnepi reggelihez.

  18. Mariann Bogdánné Száva says:

    Köszönöm a receptet,zseniális!!!
    Isteni finom lett, már alig van belőle,pedig fél órája vettem ki a sütőből,úh. holnap süthetem a következőt :-)!

  19. Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett! :)))

  20. Ibolya Schmidtka says:

    Megsütöttem!!!
    Konkrétan,még melegen elfogyott.
    Holnap sütnöm kell megint.

    Ajánlom mindenkinek,hogy dupla adaggal készítsen,mert
    sose tudja meg,milyen lehet kihülten.

    Köszönöm a receptet!!!!!

  21. Riederné Fonyó Barbara says:

    Nálunk épp most sül kettő a sütőben. Köszönöm a receptet, az 5 gyerek hálás érte…:-)

  22. Balogh Erika says:

    Bocsi, a telefonról félrepötyögtem…Jól értetted,és köszi a választ. 🙂

  23. Falusi Libák says: (előzmény @Balogh Erika)

    Szia, remélem jól értem a kérdést… Én szoktam kalács tésztából dióval töltött desszertet csinálni. Úgy tekerem, mint a bejgit, és szeletekre vágva sütöm meg, tejszínnel leöntve.

  24. Balogh Erika says:

    Sziasztok! Ugyanezzel a tésztábal lehet dióa bejglit is csinálni vajon?

  25. Szuper! Nagyon szívesen! Szép Húsvétot!

  26. Vargáné Pelbárt Margit says:

    Ma elkészìtve!!! Nagyon jòl néz ki kivi vagyok az îzére!!! Mèg a sűtőben van!!! Köszi a receptet!!!

  27. Wittmanné Udvardy Edit says:

    Mindenhogyan kipróbálom a receptet, de ahogy jobban körülnéztem, rengeteg recept van kedvemre való. Majd beszámolok , hogy sikerültek a sütik.Köszönöm.

  28. Lengyel Jánosné says:

    Én 50 fokra fel szoktam melegíteni a sütőt, amíg dagasztom. Ekkor kikapcsolom a sütőt, és így kelesztem a tésztát benne. Nyilván a meleg sütőben sokkal hamarabb meg fog kelni a tészta, ha odafigyelsz rá, nem kel túl . Nagyon mutatás lett, pénteken meg fogom sütni, és beszámolok róla!:)

  29. Erzsébet Kiss says:

    Most nekiállok és kipróbálom,hogy az ünnepekre meg tudjam sütni.Gyönyörű.!

  30. Örülök, hogy tetszik! majd írjátok meg, ízlik-e?

  31. Wittmanné Udvardy Edit says:

    Húsvétra megsütöm,köszönöm a receptet.Azt hiszem dupla adaggal kezdem.

  32. Ilona Kócsné says:

    Köszönöm a receptet nagyon guszta.

  33. Mariann Czakó says:

    Csodás ez a kalács ! Jövő héten lesz a napja, hogy megsütöm. Köszi a receptet ! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!