Jön a Húsvét, eldöntöttem, hogy megtanulok kalácsot sütni. Olyan igazi puha, foszlós kalácsot, mint amilyet a nagymamám sütött. Ő sajnos már nem él, ezért a családban kérdezősködtem, és szedtem össze a tapasztalatokat, recepteket. Megtanultam egy csomó praktikát. Ki gondolta volna, hogy a foszlós kalácsnak ilyen “titkai” vannak… Amit fotóztam, a harmadik recept. Ez lett a legtökéletesebb. Azóta megsütöttem még egyszer, biztos ami biztos, ugyanilyen finom és foszlós lett. Átadom a titkokat, vigyázzatok rá.:)
Hozzávalók:
80 g vaj
25 g élesztő
2.5 dl langyos tej
80 g cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
1 csapott tk só
400 g finomliszt
100 g rétesliszt ( ha esetleg nincs otthon, nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt)
1 egész tojás a kenéshez
Állítólag az igazi kalácsot nem szabad géppel dagasztani. Nagynéném erre csak annyit mondott indokként, hogy régen sem volt gép. Szóval kézzel. Első lépésként a vajat olvasztottam meg, és kicsit félreraktam hűlni. Majd jöhet az élesztős rész. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szórtam. Ráöntöttem fél dl langyos tejet, és jól elkevergettem. Ezt is félre, kb 10 perc, amíg elkezd felfutni.
Eközben a lisztet egy nagy tálba szitáltam, (állítólag így, szitálva még foszlósabb lesz a kalács) elkevertem a sóval, cukorral. Beleütöttem a tojást, a plusz sárgáját, ráöntöttem a maradék 2 dl langyos tejet, majd a felfutott élesztőt. Kézzel elkezdtem összegyúrni. Ebben az állapotában még kicsit ragacsos, de mikor már összeáll a tészta kiteszem a pultra, és ott dolgozok vele tovább. Ilyenkor még szórok a pultra egy pici lisztet, később a vaj miatt már nem kell. Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Állítólag ez a legfontosabb momentum, mert ettől lesz igazán foszlós a kalács. Én ezt úgy csinálom, hogy a tenyerembe veszek keveset a vajból, majd azzal gyúrom tovább. Ismét kis vaj, ismét gyúrás. Mikor elfogyott minden vaj, még pár percig átdolgozom a tésztát, és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre teszem. ( Itt egyszer elrontottam, mert valahol azt olvastam 50 fokos sütőben kell keleszteni, de az a kalács túlkelt, nem volt finom. Megrepedezett és sületlen állagú lett. ) Ha letelt az ideje, újra a pultra teszem. ( Ez a tészta nem kel olyan nagyra, mint a kenyértészta.) Állítólag ilyenkor már nem szabad gyúrogatni, hogy a levegőt ne nyomjuk ki belőle. 6 részre osztom a tésztát, és óvatos mozdulatokkal kb 30cm-es rudakat sodrok belőle. Egy csipetnyit félreteszek a tésztából, ezt lentebb részletezem.
Én nem tudok szuper 6-os, 8-as fonásokat. Persze, ha nagyon akarnám biztos meg tudnám tanulni, de nekem a kerek kalács sokkal jobban tetszik. Mi a magas kalácsot szeretjük, és a hagyományos fonással nem sikerült ilyen magasra. Ha mégis az eredetinél maradnátok, vannak jó videók erről a youtube-on. Közben egy olvasónk küldött egy szuper leírást a fonásokról. Itt.
Szóval nálunk kerek a kalács. 24 cm-es formában sütöm, aljára szilikonos sütőpapírt teszek. A kalácsokat megfonom 3-as fonással, így lesz 2 db, ezt ilyen módon helyezem el a formában:
Behelyezem a két fonatot, a kis lyukas helyekre pedig a félretett tésztából formázott kis golyókat teszem. (3.kép)
Ekkor lekenem a tojással, letakarom, és újabb 40 percre félreteszem kelni. Ha megkelt, újra lekenem tojással, (4.kép) és előmelegített, nem légkeveréses 180 fokos sütőben sütöm 35-40 percig. Ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral le lehet takarni a tetejét.
Júlia
Köszönöm a receptet feldobtátok vele a húsvétot! Isteni és gyönyörű lett! Kár hogy nem tudunk képet feltölteni hogy dicsekedhessünk vele nektek, örömötekre 🙂
Jó a receptúra, én még tennék bele 1 cs vaníliás cukrot és reszelt citrom héjat.
Sziasztok! isteni finom lett! Nagyon köszönöm a receptet!
Nagyon finom lett! Koszonom a receptet:-)
Megsütöttem, isteni lett. Köszi a receptet:)
:)))
Nagyon szívesen, örülök!!
Szuper jó recept! Tavaly húsvétra sütöttem először, most másodszor, és elmondom, soha nem ettem ilyen finom kalácsot. Nagyon szépen köszönöm.
Örök hálám ezért a csodálatos kalacsért! <3
Marta,Nagyon örülök, hogy így ízlik! 🙂
Köszönet a remek receptért! Már harmadjára sütöttem, mindig finom, könnyü, foszlós lesz. Nem kézzel, hanem géppel dagasztom, de nem veszi zokon. Nálunk egy kis citroméj is kerül bele, még illatosabb töle.
Köszönet a receptért, egyszerüen remek! Harmadjára készült két héten belül. Ugyan géppel és nem kézzel dagasztom, nagyon szép könnyü és foszlós lesz minden alkalommal.
Szia,
Én sem láttam az elsőt..
Én alul-felül sütéssel sütném.
Júlia
Valamiért nem látom a kérdésem amit feltettem, most megpróbálom újra…
Azt szeretné kérdezni kedves “Falusi Libák”-tól, ha nem légkeveréssel, milyen funkciót válasszak a sütéshez? Alul, vagy alul-felül sütést. Köszönöm!
A.
Isteni a kalács! a következőt (már hűlés közben leadta a lányom a rendelést) mogyorókrémmel feltekerve sütöm 🙂
Nagyon örülök, hogy szeretitek a kalácsot, és megjegyzéseket is köszönjük.
Szép Húsvétot kívánunk mindenkinek!
Jelentem: isteni lett ! Köszönöm a receptet !
Most kelesztem másodjára,remélem jó lesz! 🙂
Jaj, de jó, hogy rátaláltam erre a receptre! Épp most pihen a tésztám. Bizonyára isteni finom lesz a holnapi ünnepi reggelihez.
Köszönöm a receptet,zseniális!!!
Isteni finom lett, már alig van belőle,pedig fél órája vettem ki a sütőből,úh. holnap süthetem a következőt :-)!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett! :)))
Nagyon örülök!!!
Megsütöttem!!!
Konkrétan,még melegen elfogyott.
Holnap sütnöm kell megint.
Ajánlom mindenkinek,hogy dupla adaggal készítsen,mert
sose tudja meg,milyen lehet kihülten.
Köszönöm a receptet!!!!!
Nálunk épp most sül kettő a sütőben. Köszönöm a receptet, az 5 gyerek hálás érte…:-)
Bocsi, a telefonról félrepötyögtem…Jól értetted,és köszi a választ. 🙂
Szia, remélem jól értem a kérdést… Én szoktam kalács tésztából dióval töltött desszertet csinálni. Úgy tekerem, mint a bejgit, és szeletekre vágva sütöm meg, tejszínnel leöntve.
Sziasztok! Ugyanezzel a tésztábal lehet dióa bejglit is csinálni vajon?
Szuper! Nagyon szívesen! Szép Húsvétot!
Ma elkészìtve!!! Nagyon jòl néz ki kivi vagyok az îzére!!! Mèg a sűtőben van!!! Köszi a receptet!!!
Mindenhogyan kipróbálom a receptet, de ahogy jobban körülnéztem, rengeteg recept van kedvemre való. Majd beszámolok , hogy sikerültek a sütik.Köszönöm.
Én 50 fokra fel szoktam melegíteni a sütőt, amíg dagasztom. Ekkor kikapcsolom a sütőt, és így kelesztem a tésztát benne. Nyilván a meleg sütőben sokkal hamarabb meg fog kelni a tészta, ha odafigyelsz rá, nem kel túl . Nagyon mutatás lett, pénteken meg fogom sütni, és beszámolok róla!:)
Most nekiállok és kipróbálom,hogy az ünnepekre meg tudjam sütni.Gyönyörű.!
Örülök, hogy tetszik! majd írjátok meg, ízlik-e?
Húsvétra megsütöm,köszönöm a receptet.Azt hiszem dupla adaggal kezdem.
Köszönöm a receptet nagyon guszta.
Csodás ez a kalács ! Jövő héten lesz a napja, hogy megsütöm. Köszi a receptet ! 🙂