Nagyon nagy kedvenc lett a fahéjas kelt bogyó, recept itt. Ezt próbáltam továbbfejleszteni, kicsit másképp megsütni, az eredmény egy aranygaluskára hasonlító finomság lett.
Hozzávalók a tésztához:
3 dkg friss élesztő összemorzsolva
5 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
1 db citrom reszelt héja (elhagyható)
5 dkg porcukor
1 csomag van.cukor
2,5 dl langyos tej
1-2 csipetnyi só
Hempergetéshez:
150 g olvasztott vaj
200 g darált dió
100 g kristálycukor
2 közepes alma lereszelve
200 ml habtejszín
A tésztához minden hozzávalót beleöntöttem egy nagy kelesztőtálba, és elkezdtem összegyúrni. Kicsit ragad az elején, de pár perc múlva összeáll. Lisztezett pultra téve gyúrom tovább addig, míg már annyira nem ragad, és kicsit fényes lesz. (kb 10 perc) Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztem. Ez idő alatt majdnem a duplájára dagad. Hempergetéshez a vajat megolvasztom, egy másik tálban pedig összekeverem a darált diót a cukorral. A tésztát kis golyókra szaggatom-formázom, (ebből nem kell nagy ügyet csinálni, csak ahogy jön) először az olvasztott vajba, majd a dióba forgatom, és kis hézagokat hagyva elrendezem egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Én 20×30-as, kb 6 cm magas tepsibe tettem.
A hézagokba beletömködtem a reszelt almát, majd meglocsoltam kb 150 ml tejszínnel, és a hempergetésből megmaradt vajjal. A tetejére szórtam 1 tk fahéj és 2 ek cukor keverékét.
Fél órára ismét félretettem pihenni, majd meglocsoltam a maradék tejszínnel, és mehet a sütőbe.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 35 percig sütöttem. Ha nagyon pirul a teteje, le lehet venni a légkeverést, vagy a hőfokot egy picit, ha hagyományos a sütő.
Melegen-langyosan a legfinomabb. Lehet hozzá készíteni vanília sodót, mint a hagyományos aranygaluskához, bár bálunk elfogy e nélkül is…
Júlia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: