Mostanában nagy diókedvelő lettem. Diót teszek a salátába, néha a húshoz, most pedig ez a pite a nagy kedvencem. Tetején a pirított, mézes dióval, alatta a gyömbéres almával….Ez a “ki kell próbálni” kategóriás süti mindenképp!
Hozzávalók a tésztához:
450 g liszt
110 g porcukor
1 és fél teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
220 g vaj
1 kisebb egész tojás
kb. 3 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
4 db közepes alma
50 g cukor
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1 citrom leve
Tetejére:
2 egész tojás
130 g méz
300 g dió
Összekeverem egy tálban a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat, tojást, és a citromhéjat. Nekem 3 evőkanál víz kellett hozzá, hogy gyúrható legyen. Ez lehet lisztfüggő is, de a tapasztalat azt mutatja 5 evőkanálnál sosem kellett több. Összegyúrom kis gombócba. Ha ez kész, 1 órára beteszem a mélyhűtőbe. A várakozási idő letelte után a tésztát ketté osztom 1/3- 2/3 arányban. A nagyobb darabot lisztezett pulton kinyújtom, és egy pitetálba, vagy kerek formába elhelyezem, a szélét elnyomkodom. Az almát megpucolom, vékony, 1-2 centis darabokra vágom. Összekeverem a cukorral, gyömbérrel, a citrom levével. Beleöntöm a pitetálba, és elsimítom. Következő lépésként a maradék tésztát kinyújtom, majd az almás rétegre illesztgetem. Így: (kattintással nagyobb méretben megtekinthető)
A két egész tojást elkeverem a mézzel. A diót apróra darabolom, majd hozzáöntöm a tojásos mézhez, és rákanalazom a tésztára. Ezt is elegyengetem. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben sütöm 15 percig, majd leveszem a légkeverést, és 160 fokon sütöm még 25 percig. Ha hagyományos sütőt használtok, talán érdemes kisebb hőfokon sütni, mert a mézes dió hamar pirul. (Bár ez benne a legfinomabb, de ne égjen meg.)
Júlia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: