Napraforgómagos sajtos pogácsa

Ez az egyik legfinomabb pogácsa receptje, amit életemben ettem. Férjem nem igazán szokott tevékenykedni a konyhában, az az én területem nálunk. Viszont néha rájön a sütne valamit érzés… Ilyen alkalmakkor kísérletezte ki ezt a pogácsa receptet, több sütéssel. Ha vendégek jönnek hozzánk, ő süti a pogit. Imádják…

_DSC0223b

Hozzávalók a tésztához:

1 dl langyos tej

1 evőkanál cukor

20 g friss élesztő

550 g liszt

1 teáskanál só

150 g tejföl

50 g zsír

70 g vaj

1 egész tojás

1 tojás sárgája

2 db ömlesztett sajt (háromszög alakú, tejszínes Maci sajtot használtunk)

Hajtogatáshoz:

100 g olvasztott vaj

300 g reszelt sajt

Tetejére:

150 g napraforgómag (ezt használtuk)

1 tojás

A langyos, cukros tejbe belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.

Egy nagy tálba beleöntöttem a lisztet, sót, tejfölt, zsírt, vajat, tojásokat, és az ömlesztett sajtot. Hozzáadtam a felfutott élesztőt, majd kézzel jól összegyúrtam. Nekem pont ennyi liszt kellett hozzá, de ha nagyon ragad, lehet még hozzá szórni.

Gombócba gyúrtam, meleg helyen kb. 40 percig hagytam kelni.

Mikor már szépen feldagadt, lisztes pulton kb. 7-8 mm vastagra nyújtottam, bekentem az olvasztott vaj, a reszelt sajt felével, majd hajtogattam. ( A hajtogatás menetéről nem készült fotó, de sok videó található például a youtube-n is róla.)

Negyed óra elteltével újra kinyújtottam, bekentem a maradék olvasztott vajjal, megszórtam a sajttal, majd újra hajtogattam. Ismét vártam 15 percet, majd ujjnyi-másfél ujjnyi vastagra kinyújtottam, és kiszúrtam.

Megkentem tojássárgájával, megszórtam napraforgómaggal, hagytam még 15 percig kelni, közben a sütőt 180 fokosra hevítettem. Légkeverésen, 15-20 perc alatt sülnek szépre.

_DSC0229b

_DSC0233b (1)

Júlia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!