Ez az egyik legfinomabb pogácsa receptje, amit életemben ettem. Férjem nem igazán szokott tevékenykedni a konyhában, az az én területem nálunk. Viszont néha rájön a sütne valamit érzés… Ilyen alkalmakkor kísérletezte ki ezt a pogácsa receptet, több sütéssel. Ha vendégek jönnek hozzánk, ő süti a pogit. Imádják…
Hozzávalók a tésztához:
1 dl langyos tej
1 evőkanál cukor
20 g friss élesztő
550 g liszt
1 teáskanál só
150 g tejföl
50 g zsír
70 g vaj
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 db ömlesztett sajt (háromszög alakú, tejszínes Maci sajtot használtunk)
Hajtogatáshoz:
100 g olvasztott vaj
300 g reszelt sajt
Tetejére:
150 g napraforgómag (ezt használtuk)
1 tojás
A langyos, cukros tejbe belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
Egy nagy tálba beleöntöttem a lisztet, sót, tejfölt, zsírt, vajat, tojásokat, és az ömlesztett sajtot. Hozzáadtam a felfutott élesztőt, majd kézzel jól összegyúrtam. Nekem pont ennyi liszt kellett hozzá, de ha nagyon ragad, lehet még hozzá szórni.
Gombócba gyúrtam, meleg helyen kb. 40 percig hagytam kelni.
Mikor már szépen feldagadt, lisztes pulton kb. 7-8 mm vastagra nyújtottam, bekentem az olvasztott vaj, a reszelt sajt felével, majd hajtogattam. ( A hajtogatás menetéről nem készült fotó, de sok videó található például a youtube-n is róla.)
Negyed óra elteltével újra kinyújtottam, bekentem a maradék olvasztott vajjal, megszórtam a sajttal, majd újra hajtogattam. Ismét vártam 15 percet, majd ujjnyi-másfél ujjnyi vastagra kinyújtottam, és kiszúrtam.
Megkentem tojássárgájával, megszórtam napraforgómaggal, hagytam még 15 percig kelni, közben a sütőt 180 fokosra hevítettem. Légkeverésen, 15-20 perc alatt sülnek szépre.
Júlia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: