Nagyon-nagyon finom túrótorta glutén-, és cukormentesen. Ez volt az első torta amit készítettem, miután kiderült, hogy anyukám cukorbeteg. Ekkor kezdtem ismerkedni az amaránt liszttel is. Ennél a tortánál fedeztem fel azt is, hogy a kókuszzsír-kakaó párosításból milyen jó kis „csokiöntetet” tudok készíteni.
Hozzávalók a tésztához:
150 g pörkölt, sótlan mogyoró
30 g cukrozatlan kakaópor
50 g amaránt liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
60 g nyírfacukor
2 egész tojás
60 g olvasztott kókuszolaj
Hozzávalók a túró töltelékhez:
450 g túró
2 dl habtejszín
100 g vaj
10 g zselatin
1⁄2 dl víz
100 g nyírfacukor
300 g meggy (vagy más gyümölcs)
Hozzávalók a csokiöntethez:
100 g kakaó
30 g kókuszolaj
40 g nyírfacukor
Tésztához a mogyorót összeaprítjuk, hozzáöntjük a többi szárazanyagot a fenti sorrendben. Legvégül megy hozzá a két egész tojás, és az olvasztott kókuszzsír. A masszát egy kerek, 22 cm átmérőjű, sütőpapírral ellátott formába adagoljuk. Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük.
1⁄2 dl vizet felteszünk melegedni, hozzákeverjük a zselatint. Nem főzzük, csak addig tartjuk tűzön, míg elolvad a zselatin. Levesszük, majd hagyjuk hűlni. Közben a túrót krumplinyomóval összenyomkodjuk, a tejszínt felverjük, majd hozzáöntjük a túróhoz. Hozzákeverjük az olvasztott vajat és a nyírfacukrot. Ha kissé kihűlt a zselatin, a túrós töltelékhez adagoljuk, és jól elkeverjük. Legvégén hozzáöntjük a kimagozott meggyet.
A tésztát a formában hagyva, ráöntjük a túrós tölteléket, majd hűtőbe tesszük.
Csokiöntethez a kókuszolajat tűzön megolvasztjuk, majd alaposan kevergetve hozzáadjuk a kakaót és a nyírfacukrot. Kicsit hagyjuk hűlni, ráöntjük a tortára, majd az egészet a hűtőbe tesszük.
Pár óra múlva lehet szépen vágni
Júlia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: