Marharagu csicseriborsóval

 

Ez az étel mindenkit levesz a lábáról! Nem volt még olyan, aki nem imádta. A srácaim először furán nézegették a zellert, meg a csicseriborsót, („Mi ez a kaja anyaa?”) de mára már tényleg ez az egyik kedvenc családi vasárnapi ebédünk. Nem igényel nagy munkát, csak időt, amíg órákig sül a sütőben, de dolog ilyenkor már nincs vele. Az eredeti receptet egyszer Jamie Oliver egyik műsorában láttam, mivel nem emlékeztem utána pontosan, így improvizáltam a saját változatunkat.

Beszélgettem a csicseriborsóról, és a hüvelyesekről általában eme bejegyzés kapcsán pár emberrel, és kiderült, hogy sokan azért nem főznek ilyen kaját, mert puffaszt. Így inkább hanyagolják. Gondoltam megírom azt a tippet, amit még nagymamámtól tanultam. A hüvelyest, felhasználás előtt szódabikarbónás vízben kell átfőzni (kb 1/2 teáskanál szódabikarbóna ennyi csicseriborsó mennyiséghez). Nálunk bevált!

_DSC0611b

Hozzávalók:

700 g burgonya

3 szál sárgarépa

4 szál zeller

2 fej hagyma

1 kg marhahús (lapockát vettem)

500 g csicseriborsó (felhasználás előtt éjszakára vízben áztattam, majd szódabikarbónás vízben átfőztem)

2 db hámozott paradicsomkonzerv (2 X 400 g)

olívaolaj

1 evőkanál fűszerpaprika

1 kávéskanál őrölt kömény

só, bors

víz

1 dl vörösbor

Jó nagy fazékra lesz szükség. Olyanra, amit később be tudunk tenni a sütőbe, nem okoz gondot neki a hő. Első lépésben előkészítem a hozzávalókat. A krumplit hámozom, kockákra vágom, a répát kb. fél centisre darabolom, a zellert egy picit vastagabbra. A hagymát sem kell túl apróra vágni, azt hiszem erre mondják, hogy „durvára vágott”. A marhahúst kockázom. Jöhet a nagy fazék, olívaolajat öntök bele, majd rádobom a krumplit, répát, hagymát, zellert, húst. Pár percig nagy lángon pirítom, majd megy hozzá a csicseriborsó, és a paradicsom. Ráöntöm a vörösbort és még annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. Sózom, borsozom, mehet rá a kömény, és a fűszerpaprika. Már ilyenkor nagyon jól néz ki! Összeforralom, főzöm a gázon kb. fél órát. Közben a sütőt felmelegítem 180 fokra, majd beteszem a fazekat, és ott sütöm tovább a ragut. Ettől, hogy a sütőben sül, hihetetlen finom szaftos lesz! Nem is nagyon kell közben piszkálgatni, én egyszer kevertem meg, és ráöntöttem még egy kis vizet. 3 órát töltött így a sütőben, félidőben levettem 160 fokra a hőt.

_DSC0609b

_DSC0624b

Júlia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!