Dundee Cake

Hát, akkor karácsony… Idén gondoltam kicsit túllépek a bejglin, és kipróbálom más nemzetek karácsonyi süteményeit is. Ez egy tradicionális Skót karácsonyi süti. Nekem nagyon bejön, leginkább teával, kakaóval ajánlom. Ez a receptünk megjelent a Kifőztük Magazin decemberi számában, ott is letölthető.
 
_DSC0289d
 
Hozzávalók:
 18 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
1 narancs héja
1/2 narancs leve
3 evőkanál sárgabarack lekvár
22.5 dkg liszt
 1 teáskanál sütőpor
3 egész tojás
15 dkg mazsola
25 dkg vegyes aszalt gyümölcs
10 dkg mandula
Tetejére:
1/2 dl tej
2 evőkanál cukor
 
A kissé lágy vajat összekeverjük a cukorral, a narancs lereszelt héjával, és levével. Hozzádolgozzuk a sárgabarack lekvárt is, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Innen robotgéppel dolgoztam tovább, a tojásokat egyenként hozzáadva a tésztához. Legvégén adagoljuk bele a mazsolát, és az aszalt gyümölcsöket, jól elkeverve. Elég sűrű tésztát kapunk.
Egy 22 centiméteres kerek formát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát. Tetejére körben elrendezzük a mandulákat, majd előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 20 percig sütjük. Ekkor levesszük a légkeverést, és 160 fokon további 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük közben a tortát.
Rögtön melegen megkenjük a tetejét a cukros tejjel, ettől nagyon szép fényes lesz. Langyosan picit nehéz vágni, mert morzsálódik. Másnap lehet így vágni, mint a képen.
_DSC0323d
Júlia

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Falusi Libák says: (előzmény @Csilla Antalfi)

    Köszönjük, neked is kívánunk hasonló szépeket! 🙂

  2. Csilla Antalfi says:

    Oké, köszi!
    🙂 nem tennék ilyet, inkább – Szeretettel teli, Süti Illatú Hófehér Karácsonyt kívánok nektek! Ha nem lesz hó, hulljon a porcukor…

  3. Falusi Libák says: (előzmény @Csilla Antalfi)

    Szia Csilla,ahhoz talán kevés, szerintem másfél adag töltheti ki kb. Ha mégis sok lenne bocsi… Karácsony van, remélem nem küldesz el melegebb éghajlatra.:)))

  4. Csilla Antalfi says:

    Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy két normál őzgerincformát kitölt ez a mennyiségű tészta?
    Nagyon jól néz ki, mindenképpen elkészítem.
    Szuper a többi recept is! Köszi!
    Csilla


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!