Kelt almás-zabos csiga

Vasárnap készítettük el a gyerekekkel ezt a kelt tésztás, szavak nincsenek rá mennyire finom desszertet. Almás-fahéjas töltelékkel, a tetején ropogós zabos szórással, citrom öntettel. Ez a KI KELL PRÓBÁLNI kategória, úgyis jönnek az ünnepek, kelt tésztára fel!

IMG_3377b

Hozzávalók a tésztához:

500 g fehér búzaliszt

30 g friss élesztő összemorzsolva

50 g olvasztott vaj

1 egész tojás

50 g porcukor

2,5 dl langyos tej

1-2 csipetnyi só

A töltelékhez:

3 közepes alma

80 g olvasztott vaj

120 g cukor

2 teáskanál fahéj

A ropogós zabos szóráshoz:

70 g zabpehely 

60 g cukor

40 g liszt

80 g olvasztott vaj

 Tetejére mikor megsült:

100 g porcukor

fél citrom leve

1 evőkanál tej

 A tésztához egy nagy tálba mindent összekeverek, (itt nem futtatom külön az élesztőt) kézzel összedolgozom. Picit lágy és ragacsos, esetleg gyúrásnál még egy kis lisztet lehet hozzá adni.

Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztem. Mikor a duplájára nőtt, a pulton kilapogatom, és kb. 40×30 cm-es téglalapot nyújtok belőle. A töltelékhez az almát a legkisebb reszelőn (azon, amivel a babáknak szokták a pépet) lereszelem, majd összekeverem a többi hozzávalóval. A tésztán teljes egészében elsimítom, majd feltekerem, mint a bejglit. Kb. 2 cm vastag csigákra vágom, amiket egymás mellé pakolgatok egy tepsiben. Én ezt használtam, ennél kisebbet nem nagyon ajánlanék, nagyobba lehet pakolni, akkor nem sülnek ilyen magasra, de úgy is tökéletes! Ebben az esetben a zabos szórás adagját is lehet emelni. Az alma töltelék vágás közben  kicsit, vagy néha nem is kicsit kifolydogált belőle, de azt visszapakoltam a szeletekre. A zabos, ropogós réteghez minden hozzávalót összekeverek, és kézzel rámorzsolom a tészta tetejére.

IMG_3355b

Ismét hagyom kelni kb. fél órát, majd sütés előtt fél deciliter tejjel leöntöm az egészet, és előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 35 percig sütöm. Mikor megsült, kb. 5-10 percet hagyom hűlni, majd rálocsolom a porcukros-citromos öntetet.

IMG_3376

IMG_3385

Inspiráció innen.

Jó sütögetést kívánok,

Júlia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!