Vasárnap készítettük el a gyerekekkel ezt a kelt tésztás, szavak nincsenek rá mennyire finom desszertet. Almás-fahéjas töltelékkel, a tetején ropogós zabos szórással, citrom öntettel. Ez a KI KELL PRÓBÁLNI kategória, úgyis jönnek az ünnepek, kelt tésztára fel!
Hozzávalók a tésztához:
500 g fehér búzaliszt
30 g friss élesztő összemorzsolva
50 g olvasztott vaj
1 egész tojás
50 g porcukor
2,5 dl langyos tej
1-2 csipetnyi só
A töltelékhez:
3 közepes alma
80 g olvasztott vaj
120 g cukor
2 teáskanál fahéj
A ropogós zabos szóráshoz:
70 g zabpehely
60 g cukor
40 g liszt
80 g olvasztott vaj
Tetejére mikor megsült:
100 g porcukor
fél citrom leve
1 evőkanál tej
A tésztához egy nagy tálba mindent összekeverek, (itt nem futtatom külön az élesztőt) kézzel összedolgozom. Picit lágy és ragacsos, esetleg gyúrásnál még egy kis lisztet lehet hozzá adni.
Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztem. Mikor a duplájára nőtt, a pulton kilapogatom, és kb. 40×30 cm-es téglalapot nyújtok belőle. A töltelékhez az almát a legkisebb reszelőn (azon, amivel a babáknak szokták a pépet) lereszelem, majd összekeverem a többi hozzávalóval. A tésztán teljes egészében elsimítom, majd feltekerem, mint a bejglit. Kb. 2 cm vastag csigákra vágom, amiket egymás mellé pakolgatok egy tepsiben. Én ezt használtam, ennél kisebbet nem nagyon ajánlanék, nagyobba lehet pakolni, akkor nem sülnek ilyen magasra, de úgy is tökéletes! Ebben az esetben a zabos szórás adagját is lehet emelni. Az alma töltelék vágás közben kicsit, vagy néha nem is kicsit kifolydogált belőle, de azt visszapakoltam a szeletekre. A zabos, ropogós réteghez minden hozzávalót összekeverek, és kézzel rámorzsolom a tészta tetejére.
Ismét hagyom kelni kb. fél órát, majd sütés előtt fél deciliter tejjel leöntöm az egészet, és előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 35 percig sütöm. Mikor megsült, kb. 5-10 percet hagyom hűlni, majd rálocsolom a porcukros-citromos öntetet.
Inspiráció innen.
Jó sütögetést kívánok,
Júlia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: