Francia almatorta

Egyszer jártam Dél-Franciaországban. Olyan régen volt, hogy tán igaz sem volt… Amire máig emlékszem, az az almatorta, egészen pontosan a tarte aux pomme. Ez az omlós tészta alapon, almapürével töltött, tetején sorban elhelyezett almaszeletekkel, sárgabarack lekvárral bekent csoda.

Onnan jutott újra eszembe, hogy minap beszélgettem egy Franciaországban élő ismerősömmel. Neki is ez a nagy kedvence. Mikor itthon kivettem a sütőből, a 11 éves fiam rögtön kérdezte, hogy “anya, odaégetted?” Pedig nem, ezt a tortát sütés után rögtön megkenik baracklekvárral, majd pár percre visszatolják 200 fokra, hogy a lekvár megpörkölje kicsit az almákat. Szerintem nincs párja!!!

_DSC0141b

 Én most nem kerek formában sütöttem, mert nekem így (is) nagyon tetszik. Ez az adag egy nagy (30cm-es) kerek formához bőven elég, vagy két ilyen kisebbhez (20×15 cm) mint amit sütöttem.

Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt

30 g cukor (2 evőkanál)

késhegynyi só

240 g vaj (kisebb darabokra vágva)

2 tojás sárgája

4 evőkanál hideg víz

Töltelékhez:

7 db közepes alma (legfinomabb, ha több fajtából készítjük)

7 evőkanál cukor (kb. 90g)

1 narancs leve

1 teáskanál fahéj

Tetejére:

5-6 db közepes alma

3 evőkanál barack lekvár

1/2-1 citrom leve

Tésztához a hozzávalókat egy nagy tálba teszem, és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Becsomagolom fóliába, és  hűtőbe rakom addig, míg elkészítem az almát.

Töltelékhez az almákat megpucolom, felkockázom. Rányomom a narancs levét, hozzáadom a cukrot, fahéjat, és közepes tűzön párolom kb. 10 percig, utána botmixerrel összeturmixolom. Ha puhábbra főzzük, lehet krumplinyomóval, vagy villával is pépesíteni. ( Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok.) Kicsit hagyom hűlni. Kiveszem a hűtőből a tésztát, enyhén lisztezett felületen kinyújtom, a szélét ujjaimmal elnyomkodom. Beleöntöm az almás tölteléket. Hagyományos tepsiben sütöttem, így tettem alá sütőpapírt.

_DSC0106bjpg

Tetejére az almákat meghámozom, félbevágom, magházát kiszedem, majd vékonyan felszeletelem. Szép sorban az almatöltelékre pakolom, és megszórom cukorral.

_DSC0109b

 Vagy, ha hagyományos torta forma, akkor így:

2p

Forrás

 Előmelegített, 180 fokos, nem légkeveréses sütőben nekem 45 percig sült. Érdemes nézegetni, ha már nagyon pirulna, lejjebb venni a hőfokot. Miután megsült, jó vastagon megkenem a baracklekvár-citromlé elvegyített párosával, és visszatolom pár percre 200 fokra, ekkor már légkeverésre.

_DSC0154b

Mi így szeretjük, hogy vékony a tészta, és nagyon dominál az alma. Ez ízlés kérdése, ha vastagabb tésztával szeretitek, kisebb tepsiben lehet sütni.

_DSC0143b

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Falusi Libák says: (előzmény @candy)

    Szia, a tésztát szerintem simán tudod mélyhűtőzni. Az almapürét, háát, én nem tenném be, de hűtőben szerintem 2 napig simán eláll. Köszönöm, neked is boldog húsvétot.:)

  2. candy says:

    Sziasztok, ha a tésztát és az almapürét előre elkészítem, le lehet fagyasztani? Babanézőbe várunk majd vendégeket, és olyan sütit keresek, amivel nem kell majd sokat bajlódnom, mégis mennyei – ez épp ilyennek tűnik, ha lehet egy kicsit előre dolgozni. A tetejére kerülő almákat és baracklekváros mázat gondolom nem túl időigényes elkészíteni. Köszönöm szépen a választ, illetve ha van ötletetek, hogy mit készíthetnék még, azt örömmel olvasnám! 🙂 Boldog Húsvétot!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!