Ez olyan igazi, békebeli almás pite. Én piteőrült vagyok, ez talán már átjött… De süthetek akármilyen szuper pitét, ennél nincs finomabb!
Hozzávalók 26 szelethez:
250 g vaj
400 g finomliszt
100 g cukor
2 púpozott evőkanál tejföl
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
Alma töltelék:
2 kg alma
1 teáskanál fahéj
80 g cukor
Tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbbe, míg elkészítem az almát.
Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először ( az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de (főleg az alját) simán lehet foltozni itt-ott. Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.
Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült. Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: