Nagymamám almás pitéje

Ez olyan igazi, békebeli almás pite. Én piteőrült vagyok, ez talán már átjött… De süthetek akármilyen szuper pitét, ennél nincs finomabb!

_DSC0553b

Hozzávalók 26 szelethez:

250 g vaj

400 g finomliszt

100 g cukor

2 púpozott evőkanál tejföl

1 teáskanál sütőpor

1 citrom reszelt héja

1-2 evőkanál zsemlemorzsa

Alma  töltelék:

2 kg alma

1 teáskanál fahéj

80 g cukor

Tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először ( az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de (főleg az alját) simán lehet foltozni itt-ott. Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült.  Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.

_DSC0533b

 

_DSC0532b

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!