Kóvisi /Villánykövesd/ óma serpenyős tortája

Meséltem itt Baranyai gasztroutazásomról már a Pannon Flavours szervezésében. Most elkészítettem egy helyi jellegzetességet is. A tésztáját úgy kell kisütni, mint a palacsintát, a krém pedig nagyon erőteljesen citromos, narancsos. Úgy készítettem, és úgy adom közre, ahogy ott helyben készítették. Annyi változtatással, hogy eredetileg volt a tetején tejszínhab is.

_DSC1520b

Hozzávalók:

Tésztához

25 dkg liszt

3 dkg kakaó

2 dl tej

4 tojás/szétválasztva/

6 dkg cukor

5 dkg vaj a kisütéshez

Krémhez:

2,5 dl víz,

1 fél citrom reszelt héja

1 fél narancs reszelt héja

16 dkg cukor

3 dkg étkezési keményítő /ennyi van az eredeti receptben, de nekem a duplájával állt össze a krém/

2 tojás /szétválasztva/

2 dl citromlé

2 dl narancslé

A lisztet a kakaóval egy tálba szitáljuk. A tejjel és a tojás sárgákkal összekeverjük és 20 percig állni hagyjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük. Egy palacsintasütőben kevés vajat forrósítunk és a tésztát négy egyenlő részre osztva egyenként, mint a palacsintát kisütjük és hűlni hagyjuk.

A krémhez a vizet narancslét és a citromlét a reszelt citrus héjakra öntjük és 6 dkg cukorral felfőzzük. A keményítőt a tojás sárgákkal összekeverjük és hozzáöntjük. Mindaddig főzzük, míg meg nem köt. Ekkor a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket a masszához keverjük és hűlni hagyjuk. A kisütött lapokból három lapot egyenként megkenünk a krémmel és picit állni hagyjuk, majd egymásra helyezzük őket. A negyedik lapot rá helyezzük, fél órára hidegre tesszük.

_DSC1529b

Meg lehet kóstolni: a siklósi Tenkes Lovastanyán.

helyi_termek_markajel (1)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!