Meséltem itt Baranyai gasztroutazásomról már a Pannon Flavours szervezésében. Most elkészítettem egy helyi jellegzetességet is. A tésztáját úgy kell kisütni, mint a palacsintát, a krém pedig nagyon erőteljesen citromos, narancsos. Úgy készítettem, és úgy adom közre, ahogy ott helyben készítették. Annyi változtatással, hogy eredetileg volt a tetején tejszínhab is.
Hozzávalók:
Tésztához
25 dkg liszt
3 dkg kakaó
2 dl tej
4 tojás/szétválasztva/
6 dkg cukor
5 dkg vaj a kisütéshez
Krémhez:
2,5 dl víz,
1 fél citrom reszelt héja
1 fél narancs reszelt héja
16 dkg cukor
3 dkg étkezési keményítő /ennyi van az eredeti receptben, de nekem a duplájával állt össze a krém/
2 tojás /szétválasztva/
2 dl citromlé
2 dl narancslé
A lisztet a kakaóval egy tálba szitáljuk. A tejjel és a tojás sárgákkal összekeverjük és 20 percig állni hagyjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük. Egy palacsintasütőben kevés vajat forrósítunk és a tésztát négy egyenlő részre osztva egyenként, mint a palacsintát kisütjük és hűlni hagyjuk.
A krémhez a vizet narancslét és a citromlét a reszelt citrus héjakra öntjük és 6 dkg cukorral felfőzzük. A keményítőt a tojás sárgákkal összekeverjük és hozzáöntjük. Mindaddig főzzük, míg meg nem köt. Ekkor a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket a masszához keverjük és hűlni hagyjuk. A kisütött lapokból három lapot egyenként megkenünk a krémmel és picit állni hagyjuk, majd egymásra helyezzük őket. A negyedik lapot rá helyezzük, fél órára hidegre tesszük.
Meg lehet kóstolni: a siklósi Tenkes Lovastanyán.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: