A piteszerelem még mindig tart, és nem is tudom vége lesz-e valaha…
Most ebbe a diós-szilvás minipitébe van szerelembe esés. Sütés közben kicsit kifolyt a szilva leve, de nem szedtem ki, ebben a cukros, kicsit karamelles lében hűlt ki. A pite oldala és a teteje tökéletesen beszívta ezt. Na ennél nem kell több most. Nagyon finom!
Hozzávalók a tésztához (4 db pite lesz belőle)
250 g fehér liszt
50 g cukor
100 g feldarabolt vaj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
5 evőkanál hideg víz
csipetnyi só
Töltelékhez:
1 kg szilva
150 g apróra vágott dió
cukor
1 egész tojás a kenéshez
A tésztához mindent egy tálba mérek, és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Ha nem áll össze, még 1-2 evőkanál vizet lehet hozzá tenni. Fóliába csomagolva 2 órára beteszem a hűtőbe.
Kivéve, 4 egyenlő részre osztom és lisztezett pulton kerek formára nyújtom. Nem baj, ha nem tökéletes, ennél a piténél pont jó, ha itt-ott rusztikusabb. Közepére cukrot és apróra vágott diót szórok, a szilvát feldarabolom, és ráhelyezem. Kicsit púpozom. Ezt is megszórom cukorral, majd a széleit felhajtom. Kicsit összecsipkedem a tésztát, hogy sütés közben ne jöjjön szét. Tojással megkenem, majd sütőpapírral kibélelt tepsire teszem őket.
180 fokos, előmelegített sütőben 35-40 percig sütöttem. A tetejét újra megszórtam cukorral, a lében hagytam hűlni…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: