Kicsit sikerült megint eltűnnöm. Köszönöm a kedves leveleket, biztatást, kérdéseket. Jól vagyunk, építjük új életünket. És persze újra itt, újra jönnek a sütik és társaik. Először ez a sajttorta. Nekem az a gondom a sajtkrémes dolgokkal, hogy megeszem egy szeletet, és úgy érzem, nyakig vagyok sütivel. Ezért most próbáltam picit lazítani a krémen, hogy lágy érzésű legyen. Na ez annyira sikerült, hogy ebből tegnap két szeletet is betoltam egymás után…hm…
Hozzávalók az alaphoz:
Győri édes zabfalatok 300 g (215 g egy zacsi keksz)
50 g vaj
Krémhez:
2×375 g natúr joghurt (nagy dobozos)
20 g zselatin
80 g cukor
500 g sajtkrém
Tetejére:
500 g erdei gyümölcs
10 g zselatin
Tetszés szerint cukor
A keksz alappal kezdtem a munkát. Összetörtem, morzsoltam, a vajat belevágtam. Én simán kézzel összegyúrtam, és egy 26 cm átmérőjű formába (sütőpapírt tettem alá) belesimítottam. 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütöttem.
A hideg joghurthoz tettem a zselatint, jól elkevertem, majd utána melegítettem. Nem főztem, csak épp langyosra melegítettem. Hozzákevertem a cukrot, és hagytam dermedni.
Közben a tetejére szánt gyümölcshöz hozzákeverem a zselatint, cukrot, és ezt is langyosítottam. Főzni nem szabad, csak addig melegíteni, míg a zselatin felolvad. Ez is mehet félre, és csak várni kell. És várni…
Mikor a joghurt besűrűsödött kissé, eldolgoztam benne a sajtkrémet. (Mostanában fedeztem fel a Lidl-ben az 1 kg-os kiszerelésű sajtkémet süteményekhez.) Az egészet ráöntöttem a kekszes alapra, és betoltam a hűtőbe. Akkor lehet szépen rákanalazni a gyümölcsöt, ha már a joghurtos-sajtkrémes réteg megdermed. A gyümölcsös réteggel a tetején újra hűtés és kész is. Másnap lehet nagyon szépen vágni, de elég neki pár óra is.
Szia Nóra. Babapiskótával, laza vékony piskóta réteggel esetleg. Ha nem eszel glutént és ezért kérdezted, köleslisztből például múltkor nagyon finom laza piskótát sütöttem…
Szia. A kekszes alsó részt mivel lehetne helyettesíteni? Köszönöm