Most volt egy kis időm, és eldöntöttem, hogy kikísérletezem a legfinomabb, legszaftosabb túrós pitét. Másodikra sikerült a tökéletes, így a család a napokban túrós pitét evett. 🙂
Mi nem vagyunk mazsolarajongók, ha szeretitek, azt is tegyetek a töltelékbe.
Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
100 g porcukor
fél teáskanál szódabikarbóna
csipet só
220 g vaj
1 citrom reszelt héja
2 kisebb tojás sárgája
kevés morzsa
Hozzávalók a krémhez:
500 g túró
200 g tejföl
1 citrom reszelt héja
30 g keményítő
200 g cukor
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
A tésztához összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat, tojássárgáját, citromhéjat, pici sót. Összegyúrom kis gombócba. Majd mehet hűvös helyre. (hűtő kb 2 óra, mélyhűtő 1 óra)
Elkészítem a tölteléket. Túrót a tejöllel összetöröm, hozzáadom a tojássárgákat, keményítőt, a cukor felét, a citrom reszelt héját. Ezt jól összekeverem. A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verem, majd óvatosan, kézi habverővel hozzáadom a túróhoz.
A hűtőből kivett tésztából leveszem kb a 2/3-át, ez lesz az alja. Lisztezett pulton kinyújtom, és belehelyezem egy pitetálba (az enyém 29 cm-es). Rászórok kevés (1-2 evőkanál) morzsát, majd beleöntöm a túrós tölteléket.
A maradék tésztát kinyújtom akkorára, mint a pitetálam. Kb másfél cm-es csíkokat vágok belőle, majd rácsosan a túróra helyezem. Itt írtam már a rácsozásról, bár most csak egymásra helyeztem a csíkokat. Levagdosom a lelógó tésztát, kiegyengetem a szélét.
Tojással megkenem, majd mehet az előmelegített, 180 fokos sütőbe. Nekem 30 perc alatt megsül, de nézzetek rá közben.
Jó sütést
Kommentek