Nálunk ez most mindent visz. Egyszerre édes és savanykás, egy tökéletes tavaszi íz.
Egyik fiam a még nyers rebarbarára azt mondta, hogy ehhh, ezt ő biztos nem eszi meg! Na a kész pitét már ő is tolta befele. 🙂
Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
100 g porcukor
fél teáskanál szódabikarbóna
csipet só
220 g hideg vaj
1 citrom reszelt héja
2 kisebb tojás sárgája
kevés morzsa
Hozzávalók a töltelékhez:
kb 8 szár rebarbara (400-500 gramm)
700 g eper
200 g cukor
40 g keményítő
A tésztához összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat, tojássárgáját, citromhéjat, pici sót. Gyorsan összegyúrom kis gombócba. Ezt a tésztát hosszasan nem szabad gyúrni. Majd mehet hűvös helyre. (hűtő kb 2 óra, mélyhűtő 1 óra)
Amíg hűl a tészta, meghámozom a rebarbarát, és kb 2 centis darabokra vágom. Feldarabolom az epret, összekeverem a rebarbarával. Hozzáadom a cukrot, majd hagyom állni egy órát. Ezalatt levet fog engedni, azt én leöntöttem, hogy ne áztassa el a tésztát majd a töltelék. Most keverem hozzá a keményítőt.
A hűtőből kivett tésztából leveszem kb a 2/3-át, ez lesz az alja. Lisztezett pulton kinyújtom, és belehelyezem egy pitetálba (az enyém 29 cm-es). Rászórok kevés (1-2 evőkanál) morzsát, majd beleöntöm a rebarbarás epret.
A maradék tésztát kinyújtom akkorára, mint a pitetálam. Kb másfél cm-es csíkokat vágok belőle, majd rácsosan a töltelékre helyezem. Itt írtam részletesen, fotókkal illusztrálva a rácsozásról. Levagdosom a lelógó tésztát, kiegyengetem a szélét.
Tetején a tésztát tojással megkenem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt sül meg nekem. ( Nézegessétek közben, ha erősebb a sütőtök, és gyorsan pirul a teteje, akkor 160 fok is elég a végén neki. )
Kommentek