Vágytam egy olyan igazán tartalmas, ragacsos csokis sütire, ami mégis kicsit különleges. Nagyon szép cékla volt a boltban, ez adta az ötletet. Nem csináltam még céklával sütit, nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz. Érezni benne a céklát, de nem átütően. A színe pedig gyönyörű! Ha az ember csak nézegeti, már annyi is elég…:)
Meglepett, hogy a gyerekeknek nagyon ízlett, mert mikor készítettem, elhangzott a “na ebből tuti nem eszem” mondat is… Szóval felvettük a repertoárba, innen egyenes az útja nálunk.
Hozzávalók:
250 g vaj
200 g étcsoki
20 g kakaó
4 ek gyümölcslekvár
180 g porcukor
3 egész tojás
3 ek tejföl
1 nagyobb cékla /megpucolva 370 g lett/
80 g teljes kiőrlésű liszt
80 g fehérliszt
Tetejére:
50 g porcukor vagy szőlőcukor
3-4 ek céklalé /amiben főtt/
A céklát megpucoltam, feldaraboltam, feltettem annyi vízzel főni, ami épp ellepte. Kb 25 percig fortyogott.
Közben a vajat megolvasztottam a csokival. A módszer éppen a kedvemtől függ. Ha lusta vagyok, mikróba teszem együtt őket. Ha elfog a konyhatündérkedés, akkor szépen, ahogy kell, vízgőz fölött olvasztom. Tegnap persze mikró volt….
Egy nagy tálba öntöttem, hozzákevertem a kakaót, lekvárt, porcukrot, tejfölt, tojásokat, és robotgéppel jól elkevertem.
Mikor megfőtt a cékla / teljesen puhára nem kell, csak annyira, hogy lehessen dolgozni vele/ leturmixoltam, és ment a tésztába. Végül hozzádolgoztam robotgéppel a kétféle lisztet.
Ízlés kérdése, ki mekkora tepsiben süti. Én nagyobb /23×35-ös/ darabban készítettem, de elég vékony lett, így a végén kettőt egymásra tettem. Bár nem így terveztem, de azért lett jó, mert locsoltam a tetejére cukros céklalevet, így az egymásra kupacolásnál a közepére is került.
Előmelegített, 180 fokos sütőben légkeverésen 35 percig sült.
A porcukrot vagy szőlőcukrot elkevertem 3-4 ek céklalével, ezzel locsoltam meg még langyosan a tetejét.
Ha bejönnek az ilyen sütik, a képre kattintva találsz még receptet:
Julia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: