Ez olyan nagyon finom!!! Nálunk tuti lesz karácsonykor!
Megálmodtam ezt a sütit, csak nagy pite formában. El is készítettem, de valahogy nem lett az igazi. Később jött az ötlet, hogy legyen kicsi, és kapjon egy könnyű fahéjas tejszínes krémet. Így őrületesen jó, vagy még annál is több…
Puha mézeskalács tészta az alapja. Vajon párolt, mézes alma került bele, a tetején a már említett lágy krém.
A mézeskalács tésztáját és elkészítését tavaly leírtam, ide kattintva megtaláljátok. Mindent úgy csináltam, mint a receptben. 5 órát volt a hűtőben, utána kb fél centisre nyújtottam, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam.
/ 16 db lett egy adagból/Ezeket tettem bele a muffin formába, imígyen:
Megpakoltam a párolt almával, amit a tészta hűlése közben készítettem.
Hozzávalók az almához:
1-1,2 kg alma
4 ek méz
5 dkg vaj
Az almákat megpucoltam, kb 1 cm-es darabokra vágtam. A vajat megolvasztottam egy lábasban, rádobtam az almákat, a mézet, és kb 6-7 percig pároltam. Addig hűltek, amíg kinyújtottam a tésztát. Mindegyik mézeskalács formába tettem 1-1 1/2 teáskanálnyi almát, majd előmelegített sütőben, 160 fokon 10 percig sültek.
Következett tetejére a krém.
Hozzávalók:
1 tasak vaníliás pudingpor
4 dl tej
5-6 ek porcukor
2 dl habtejszín
fél tk fahéj
A pudingot érdemes akkor elkészíteni, mikor még hűtőben van a tészta, így lesz ideje kihűlni. Előírásszerűen csináltam, annyi különbséggel, hogy 4 dl tej ment csak bele. /3 evőkanál porcukorral főztem/ Betettem a hűtőbe, mert csak jó hideg hozzávalókkal kapunk használható állagú krémet. Az ugyancsak hideg habtejszínt felvertem 2 ek porcukorral. Mikor már kemény, mehet hozzá a fahéj. Ezután robotgéppel összedolgoztam a pudinggal. Mivel nem akartam zselatinnal sűríteni, egy kicsit még így együtt is hűtöttem, bár már ebben az állapotában is használható. Habzsákba töltve rányomtam a sütikre.
Jó sütést,
Julia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: