Közvélemény kutatást tartottam szűk családom körében, hogy melyik a kedvenc, általam készített desszertjük. Élen végeztek a poharas rétegelt finomságok. Ezekben az a jó, hogy egyszerű elkészíteni, hűtőben tárolható akár napokig is, az ízükről pedig még nem is beszéltem…
Ez is egy egyszerűen készíthető darab, keksz, citromkrém, tejszínhab rétegekkel.
Hozzávalók 4-5 főre:
200g keksz /lehet zabkeksz, győri édes kekszek, kókuszossal például nagyon finom /
2.5 dl habtejszín
Citromkrémhez:
5 db tojás
4 citrom reszelt héja és leve
180 g cukor
70g vaj
Először elkészítettem a krémet: az egész tojásokat habosra vertem a cukorral. A vajat megolvasztottam mikróban, és hozzákevertem a tojásokhoz. Legvégén ment bele a citromok héja és leve.
Vízgőz felett elkezdtem melegíteni, közben folyamatosan kevertem kézi habverővel. Így nem lettek besűrűsödött tojáscsomók a kémben. Kb 3-4 perc múlva kezd besűrűsödni, még 1-2 perc kavarás, és készen is van. Hagytam kihűlni. Közben összetörtem a kekszet, felvertem keményre a tejszínt. /Nem tettem hozzá cukrot, mert a citromkrém elég édes./
Rétegezés: alul keksz, majd citromkrém, majd tejszínhab. Keksz, citromkrém, tejszínhab…. Amíg bírja a pohár.
Poharas desszerteket itt találsz még. Recept a képre kattintva:
Júlia