Karamellás-csokis torta

Apukám születésnapjára készült. Fura, hogy egy időben teljesen odavoltam a fondant bevonatos tortákért, mostanában pedig már nem is csinálok. Most az ilyen jellegű “rápakolós” tortákért vagyok oda. Az a jó benne, hogy nem igényel nagy munkát, csak pakolgatni kell egymásra a tortalapokat, krémeket, és amit a tetejére szeretnénk.

Ne ijesszen meg senkit a recept hosszúsága, igazából nem bonyolult. Egyszerű tészta, csokikrém és karamell öntet rétegezése ez a torta, a tetején darabolt twix szeletekkel.

_DSC0046

Hozzávalók a tésztához: ( A bögre 2.5 decis.)

2 és 1/2 bögre liszt

2 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

4 egész tojás

1 bögre cukor

1 bögre olaj

1 bögre tej

Egy tálba beleöntöttem a finomlisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót. Egy másik tálba 4 egész tojást elkezdtem felverni robotgéppel, majd hozzáadtam a cukrot. Ezt is vertem kb 5-6 percig, majd folyamatosan kevergetve ment hozzá 1 bögre olaj, és 1 bögre tej. Ezt így együtt picit még vertem, majd jöhet hozzá a lisztes keverék folyamatosan, kisebb adagonként elkeverve.

22 cm-es kerek tortaformában sütöttem meg, de ez az adag elég egy 26cm-es formához is. Előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt megsül. Tűpróbával lehet ellenőrizgetni.

Amíg hűl a tészta, készülhet a csokikrém és a karamell öntet:

Hozzávalók a csokikrémhez:

200g étcsoki

200g vaj

2-2.5 dl habtejszín

Vízgőz felett megolvasztottam a vajat együtt a csokival, (kis darabokra vágva mindkettőt), és a tejszínnel. Mikor elolvadt  a csoki és a vaj is, lehúztam a tűzről, hagytam hűlni. Először csak 2 dl tejszínt  tettem bele, és ha hűlésnél látom, hogy sűrű, még pár kanállal hozzákevergetek. ( Figyeljetek arra, hogy hasonló hőmérsékletűek legyenek, én nem teszem vissza a hűtőbe a tejszínt.) Ez egy szuper kis krém, mikor teljesen kihűlt, fel lehet habosítani.

A karamell öntetről már írtam, ide kattintva megtalálható. Kiemeltem vastaggal, hogy ne legyen keveredés a két receptben. Ehhez a tortához dupla adagot csináltam.

Mikor minden hozzávaló kihűlt, kezdődhet a pakolás. A tortalapot három részre vágtam, az alsó lapra rákentem a csokikrém harmadát, majd rákanalaztam a karamellből, erre rá egy tortalap, újra csokikrém, karamell, a harmadik tortalap, csokikrém, majd a tetejére 100g olvasztott étcsokoládét öntöttem.

2 darab Twix szeletet apróra vágtam, azt szórtam a tetejére, majd még egy kis karamell öntetettel meglocsoltam.

Lehet fordított sorrendben is készíteni, előbb a krémet, öntetet. Ezek simán elállanak éjszakára a hűtőben, és esetleg másnap készülhet hozzá a tészta.

_DSC0044

_DSC0059

Azért, hogy ne legyen nagyon töményen édes ez a torta, a tésztájában kicsit kevesebb cukor van, mint az eredeti receptemben (ott 1  1/2 bögre), valamint 70%-os étcsokit vettem, és a krémbe egyáltalán nem tettem cukrot.

Júlia

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!