A nagy csirketeszt

Jöjjenek a falusi csirkék… Lesznek falusi libák is, de előbb a csirke. Ha valaki kíváncsi, hogy megéri-e otthon csirkét tartani, most megkapja a választ!

Szüleim nyugdíjas korukra állattenyésztésbe fogtak. Oka volt a boltban kapható hús minősége, ára, valamint hogy valamivel eltöltsék az időt, és ne egymást szekálják… na jó, ez csak vicc:)

2 hetes csirkéket vételeztek 40 darabot / valamint libákat, kacsákat / de én most csak a csirkéket számolom.

Kis munkával elkerítettek a kertből egy kb 200nm-es területet, és ott szaladgáltak a kicsi csirkék a gyerekek nagy örömére.

És most jöjjenek az adatok: jópofa állatkákat minimum napi 2x kellett etetni. Szemes magokat fogyasztottak / kukorica, búza, rozs / kisebb korukban ezeket darálva.

Vizet ittak, és édesapám megjutalmazta őket ezeken felül még vízben oldódó vitaminnal.

Amúgy pedig legelték a füvet egész nap:)

Csirkécskék 3 hónap alatt úgy megnőttek, hogy szüleim idejét látták a vágásnak.

Én nem voltam ott, nekem az ilyen nem való…ebbe ne menjünk bele, mert azóta is sajnálom szegénykéket.

3 ember végezte eme munkát, 5 óra alatt. Az 5 óra elteltével 40 csirkécske a fagyasztóban pihent feldolgozva.

Átlag 1.7 kg lett darabonként a súlyuk. Ebbe nem tartozik bele a belsőség, és a láb.

Mivel szüleim kíváncsiak voltak, mennyire éri meg ez az egész történet, a kezdetektől jegyzetelték a kiadásokat. Összesen 30 ezer forintot költöttek a 40 csirkére mindent beleértve.

Gyors számolgatás után 441 ft/kg a végeredmény!

Megnéztem a héten pár üzletben az egész csirke árát, átlag 700 ft/kg.

Tehát anyagiakban így néz ki. Lehet mondani, hogy persze a rá fordított idő… de akkor is. Legalább tudjuk mit eszünk, finom, a színe nagyon szép sárga, na és a szülők sem unatkoznak:)

Julia

milyen édesen sütik a csirkét, ugye?:)
Tovább a blogra »