Pavlova torta, avagy a tojásfehérje hasznosítása

Rendhagyóan egy képpel kezdek, mert magáért beszél:

ugye, ugye?

Most jöhet a szöveg…Hétvégére megmaradt tojásfehérje. Szerintem ez a torta az egyik legjobb mód a hasznosítására. Az elkészítése nagyon egyszerű, egyedül a hab másfél órás sütése tűnhet soknak, de az is megéri…

Nálunk nagyon bejött, eszméletlenül jó desszert:)

Az alaphoz kell: 6 tojásfehérje, só /icipici/, 6 evőkanál porcukor, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál étkezési keményítő.

A tojásfehérjéket felvertem a sóval, mikor már olyan majdnem jó, elkezdtem belekeverni a porcukrot kanalanként. Ha már kemény, mehet bele az ecet, és a keményítő. Vertem még pár percig, amíg olyan lett, hogy majdnem megkötött:)

A sütőt előmelegítettem 150 fokra / most mellőztem a légkeverést /. A tojáshabot egy sütőpapírra halmoztam, kerek / kb 20 cm-es / formát próbáltam belőle készíteni, és betoltam a sütőbe. Nekem ez a szépség másfél órát töltött bent, kb félidőnél levettem a hőfokot 120-ra. Ami fontos, hogy nem szabad magasabb hőfokon hirtelen sütni, inkább szárítani kell lassan, hogy a széle ropogós legyen, a belseje pedig ne maradjon ragacsos. Javasolt sütés közben nézegetni / de csak kívülről kukucskálni / mert minden sütő más ugye…

Ha letelt az idő, hagyni kell a sütőben kihűlni, én nem nyitottam ki az ajtaját kb 30 percig.

Ezután már megy minden, mint a karika csapás. 250 ml tejszínt felvertem 2-3 evőkanál porcukorral, és 1 kiskanál habfixálóval. Lehet bele igény szerint gyümölcsöt is keverni.

Rápúpoztam a megsült fehérje habra, majd jöhetnek a bogyók.

A ribizli tökéletes volt rá, az édes mellett a savanykás. hmmmm…….

Szerettük nagyon. Könnyen lehet vágni, és másnap is finom. Szeressétek Ti is, mert megérdemli…

 

Julia

Tovább a blogra »