Kötelező megsütni – Elzászi almatorta

Ezt most nem húzom-vonom, egyszerűen meg kell sütni! Mint a címben is olvasható, kötelező!!!

Az omlós tésztán tejszínes öntetben megsülnek az almák… Ez maga az álom…





Hozzávalók a tésztához:




300 g liszt


110 g porcukor

1 cs vaniliás cukor

1 tk szódabikarbóna

1 citrom reszelt héja

200 g vaj /vagy margarin/

1 tojás sárgája



1 kg alma




Öntethez:


2 dl tejszín

3 tojás

120 g cukor

1 citrom reszelt héja





Összekevertem egy tálban a lisztet, cukrokat, szódabikarbónát. Hozzámorzsoltam a vajat, tojássárgáját és a citromhéjat. Összegyúrtam kis gombócba, majd 2 órára mehet a hűtőbe.


Majd kinyújtottam, próbáltam kör alakban. Egy 30 centis pitesütő formát  / magassága 4 cm / kibéleltem vele, körben késsel levágtam a maradékot, és az aljára tettem. 

Az almákat hámoztam, kimagoztam, negyedeltem, majd egy éles késsel hosszában többször mélyen bevagdostam.

Majd rápakoltam a tésztára. Imígyen:





Elkészítettem az öntetet. Nagyon egyszerűen csak robotgéppel pár perc alatt össze kell keverni a hozzávalókat. És jön a gyerekek kedvence, mikor nyakon öntjük az almákat vele.





Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt készre sül. Ha már pirul a széle, de még rezgős nagyon a közepe, kikapcsolom a légkeverést és úgy sütöm tovább még pár percig.




 



Julia

Tovább a blogra »