Betegek a srácaim. Sajnos ez általános ilyenkor, mikor elkezdődik a suli-ovi, jön a megfázás. Betegkényeztető sütiként készült ez a szilvás pite. Aznap este átjött a bátyám, és befalta a maradékot. Uramnak már nem maradt, így ma készül egy újabb adag.
Megtaláljátok ezt a receptet almával is, de szilvával nagyon pikáns íze van. Az alapja omlós tészta, arra ülnek rá a félbevágott szilvák, majd az egészet leöntöm tejszínes tojásos keverékkel, így sül meg egyben.
300 g liszt
110 g porcukor
fél tk szódabikarbóna<!
fél tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
200 g vaj/ vagy margarin/
1 tojás sárgája
Öntethez:
2 dl tejszín
3 tojás
110 g porcukor
valamint kb 80 dkg szilva
A tészta hozzávalóit egy nagy tálba öntöttem, kézzel elmorzsoltam, összegyúrtam. /A vajat felhasználás előtt kis darabokra vágtam, úgy tettem a tálba./ Gombócot gyúrtam belőle, majd betettem folpackba csomagolva 2 órára a hűtőbe, vagy 1 órára a mélyhűtőbe.
Ha letelt az idő, próbáltam kör alakúra nyújtani, és kibéleltem vele egy 30 cm átmérőjű, 4 cm magas piteformát. /Persze itt is használható az egyszerűbb eljárás, mint ennél a tortánál, ha nincs kedvetek tésztát nyújtani./
A tésztára rápakoltam a félbevágott szilvákat.
Az öntet hozzávalóit kézi habverővel összekevertem, és nyakon öntöttük vele a tortát.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt sült meg. 20 perc után lekapcsolom a légkeverést, hogy ne barnuljon meg nagyon a széle.
Julia
Talán ez is érdekelhet: