Szilvás pite

Betegek a srácaim. Sajnos ez általános ilyenkor, mikor elkezdődik a suli-ovi, jön a megfázás. Betegkényeztető sütiként készült ez a szilvás pite. Aznap este átjött a bátyám, és befalta a maradékot. Uramnak már nem maradt, így ma készül egy újabb adag.

Megtaláljátok ezt a receptet almával is, de szilvával nagyon pikáns íze van. Az alapja omlós tészta, arra ülnek rá a félbevágott szilvák, majd az egészet leöntöm tejszínes tojásos keverékkel, így sül meg egyben.



Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt

110 g porcukor

fél tk szódabikarbóna<!

fél tk sütőpor

1 citrom reszelt héja

200 g vaj/ vagy margarin/

1 tojás sárgája

Öntethez:

2 dl tejszín

3 tojás

110 g porcukor

valamint kb 80 dkg szilva

A tészta hozzávalóit egy nagy tálba öntöttem, kézzel elmorzsoltam, összegyúrtam. /A vajat felhasználás előtt kis darabokra vágtam, úgy tettem a tálba./ Gombócot gyúrtam belőle, majd betettem folpackba csomagolva 2 órára a hűtőbe, vagy 1 órára a mélyhűtőbe.

Ha letelt az idő, próbáltam kör alakúra nyújtani, és kibéleltem vele egy 30 cm átmérőjű, 4 cm magas piteformát. /Persze itt is használható az egyszerűbb eljárás, mint ennél a tortánál, ha nincs kedvetek tésztát nyújtani./

A tésztára rápakoltam a félbevágott szilvákat.

Az öntet hozzávalóit kézi habverővel összekevertem, és nyakon öntöttük vele a tortát.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt sült meg. 20 perc után lekapcsolom a légkeverést, hogy ne barnuljon meg nagyon a széle.

Julia

Talán ez is érdekelhet:

Sárgabarackos pite

Tovább a blogra »