Céklás csokis süti

Vágytam egy olyan igazán tartalmas, ragacsos csokis sütire, ami mégis kicsit különleges. Nagyon szép cékla volt a boltban, ez adta az ötletet. Nem csináltam még céklával sütit, nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz. Érezni benne a céklát, de nem átütően. A színe pedig gyönyörű! Ha az ember csak nézegeti, már annyi is elég…:)

Meglepett, hogy a gyerekeknek nagyon ízlett, mert mikor készítettem, elhangzott a “na ebből tuti nem eszem” mondat is… Szóval felvettük a repertoárba, innen egyenes az útja nálunk.

Hozzávalók:

250 g vaj

200 g étcsoki

20 g kakaó

4 ek gyümölcslekvár

180 g porcukor

3 egész tojás

3 ek tejföl

1 nagyobb cékla /megpucolva 370 g lett/

80 g teljes kiőrlésű liszt

80 g fehérliszt

Tetejére:

50 g porcukor vagy szőlőcukor

3-4 ek céklalé /amiben főtt/

A céklát megpucoltam, feldaraboltam, feltettem annyi vízzel főni, ami épp ellepte. Kb 25 percig fortyogott.

Közben a vajat megolvasztottam a csokival. A módszer éppen a kedvemtől függ. Ha lusta vagyok, mikróba teszem együtt őket. Ha elfog a konyhatündérkedés, akkor szépen, ahogy kell, vízgőz fölött olvasztom. Tegnap persze mikró volt….

Egy nagy tálba öntöttem, hozzákevertem a kakaót, lekvárt, porcukrot, tejfölt, tojásokat, és robotgéppel jól elkevertem.

Mikor megfőtt a cékla / teljesen puhára nem kell, csak annyira, hogy lehessen dolgozni vele/ leturmixoltam, és ment a tésztába. Végül hozzádolgoztam robotgéppel a kétféle lisztet.

Ízlés kérdése, ki mekkora tepsiben süti. Én nagyobb /23×35-ös/ darabban készítettem, de elég vékony lett, így a végén kettőt egymásra tettem. Bár nem így terveztem, de azért lett jó, mert locsoltam a tetejére cukros céklalevet, így az egymásra kupacolásnál a közepére is került.

Előmelegített, 180 fokos sütőben légkeverésen 35 percig sült.

A porcukrot vagy szőlőcukrot elkevertem 3-4 ek céklalével, ezzel locsoltam meg még langyosan a tetejét.

Ha bejönnek az ilyen sütik, a képre kattintva találsz még receptet:

Julia

Tovább a blogra »