Mondj egy tipikus angol ételt: Guinness pie!

Ez a beszélgetés köztem, és Bea között zajlott, aki Angliában él már sok-sok éve.

Boldogságunkra nem csak mondta, hanem meg  is főzte nekünk. Íme Bea csodás étke, az ő szavaival. Köszi, köszi a receptet!!!

Mondj egy tipikus angol ételt!

Pár napos agyalás és angol kolléga megkérdezése után győzött a Guinness pie.

Hozzáteszem, angol kollégáim többsége a curryt és a fish and chipset ajánlotta… A curry az egyik kedvencem,dehát nem angol! Bár ők ezt nem tudják szerintem,és amúgy is. A curry az angolok lecsója 🙂

Halat meg nem akarok itthon sütni. Peti ki nem állhatja… És nincs az az illatosító, ami a sült halas olajszagot kihessegeti a lakásból.

Szóóóval Guinness pie. Alapja marhahús, Guinness sör és leveles tészta. Többi a fantáziától függ. Mivel a marhát lassan és sokáig kell főzni, így a kedvenc vasedényemet használtam.

Hozzávalók kb.6 személyre:

3 ek olíva olaj

70dkg marhacomb

4 fej hagyma apróra vágva

4 répa felkarikázva

marék liszt (teljes kiőrlésű jobb )

1 dobozos Guinness sör (440ml)

fűszerek: só,bors

Ezenkívül amit jónak érez az ember..én a következőket használtam:

oregano

borsikafű

medvehagyma

50dkg leveles tészta : lisztes deszkán pitesütőnél kb.4cm-el nagyobbra nyújtva

1 tojás elkeverve a tetejére

Kb.50dkg párolt borsó,kis sóval és vajjal elkeverve.

A marhahúst kb.3 centis darabokra vágom majd lisztbe hempergetem.

A gázon felforrósítom a vasedényt, benne az olajjal. Mikor már forró, megpirítom benne a husidarabokat, lehúzom a tűzről, hozzákeverem a karikára vágott répát, a hagymát, sót ,borsot. Fűszerezem, felöntöm a sörrel, és kb.1.5 óráig sütöm 180 fokon.

Ekkor elkevergetem,majd még 1 órára visszateszem. Sűrű pörkölt állagúnak kell lennie. Ha túl híg, még fedő nélkül lehet sütni.

Az én pitesütőm 24cm átmérőjű, kétszerre ettük meg ezt az adagot.

Alulra jön a húsos ragu, rá pedig a kinyújtott tészta, szélét szépen behajtogatva.

180fokos sütő alján egy rácson kb.45 perc alatt sül meg ropogósra.

Bea&Julia

Az eredeti bejegyzést Bea blogján,  itt találjátok.

Tovább a blogra »