Nem mindig van időm hiperszuper, munkás ünnepi tortákat készíteni. Így volt ez lányom legutóbbi szülinapján is. Viszont találtam egy tök jó ötletet, ami egyszerűbb, nem olyan munkás, rettenetesen mutatós, a srácok odavoltak érte!
Én általában hétköznapokon nem veszek cukorkákat, így mikor a torta tele volt pihe-puha, és keményebb finomságokkal, nagy sikert aratott.
Leírom a torta receptjét is, de bármilyen számotokra bevált, szeretett alaptésztával és krémmel készíthető. A tetejét jól megszórjuk csokikkal-cukrokkal, és kész a szülinapi torta!
A tésztához /bögrében mérve 2.5 dl-es/
2 1/2 bögre liszt
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
fél tk só
4 egész tojás
1 1/2 bögre cukor
1 bögre olaj
1 bögre tej
Ez a típusú tészta akkor lesz puha és magas, ha szobahőmérsékletű tojást használunk. Én általában 1-2 órával a felhasználás előtt kiveszem a hűtőből.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót egy tálba öntöm. Másik tálba elkezdem robotgéppel felverni az egész tojásokat a cukorral. Ez eltart egy ideig, míg jó habos lesz, kb 6-7-8 perc…
Mikor már okés, mehet hozzá a bögre olaj, és tej. Alacsonyabb fokozaton még keverem kb 1 percig, majd hozzáöntöm a lisztes keveréket, és egy spatulával óvatosan elkevergetem.
2 adagban sütöttem meg, 18 cm-es formában. Előmelegített 180fokon, kb 20 percig sült darabonként.
A krémhez:
3 tojás
2 citrom leve, reszelt héja
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 doboz natúr sajtkrém (200g)
Gőz fölött /lábasba 1-2 dl víz víz, rá az edény, de az alja ne érjen a vízbe, és a víz forrjon/kézi habverővel elkeverjük a 3 tojást a citromok levével, héjával, és a cukorral addig, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ekkor mehet hozzá a vaj, jól elkeverjük, majd hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, belekevertem a krémsajtot.
Ezután már csak a rétegezés jön. Felvágás előtt kicsit pihentettem, hogy összeálljon a torta. A cukrok-csokik csak vágás előtt kerültek fel, mert a krémben elkezdenek olvadni picit.
Julia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: